Enerji Yatırımları Hızlandırıldı



Enerjide kayıp ve kaçakların önlenmesive önümüzdeki 5 yıl içinde yüzde 20 oranındaki bu açığın yüzde 15’ler düzeyine çekilmesine yönelik yenileme çalışmaları yeniden hızlandırıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) Genel Müdürlüğü, kayıp ve kaçakların önlenmesi ve mevcut iletim haklarının yenilenmesi amacıyla bu yıl içinde 18 adet projeyi daha gündemine aldı.

TEİAŞ’ın bu yıl sonuna kadar toplam yatırım tutarı 108.7 trilyon liraya yaklaşan yeni projelerini aşamalı olarak ihale ederek hayata geçirmesi planlanıyor. Yıl içinde ihale edilmesi planlanan yatırımlarla önemli güzergahlarda yeni trafo merkezleri kurulacak ve yer altı kablo hatları sistemi büyük ölçüde yenilenecek.

DÜNYA BANKASI’NDAN KREDİ DESTEĞİ
TEİAŞ’ın projelerinin bir bölümü özkaynaklardan karşılanırken finansmanın önemli bir kısmı ise Dünya Bankası’ndan sağlanacak kredilerden sağlanacak. Özellikle Ulusal İletim Şebekesi Projesi’nin devamı niteliğindeki yatırımlarda kullanılmak üzere 220 milyon dolarlık yeni bir kredi için Dünya Bankası ile önümüzdeki günlerde anlaşmaya varılması bekleniyor.
Dünya Bankası kredi anlaşmalarının imzalanmasıyla birlikte önümüzdeki yıl içinde uygulamaya alınacak olan projeler de ayrıca belirlenecek.

BU YIL PROJELERİ
TEİAŞ’ın ihale aşamasına getirdiği özellikle yapım öncesi çalışmalarını tamamladığı ve ihale aşamasına getirdiği proje paketi içinde; İstanbul Yıldıztepe-Davutpaşa yer altı kablo hattı, İstanbul İkitelli-Davutpaşa yeraltı kablo hatları yapımı ile Erzurum, Elbistan,Konya, Sivas transformatör merkezlerinin güçlendirilmesi işleri de bulunuyor.
Bu yıl ayrıca, Antalya, Lara ve Gazipaşa transformatör merkezleri yapımı da ihale edilecek transformatör merkezleri projesi arasında yeralıyor. Çalışmalarla, güç artırma ve mevcut yeraltı kabloların yenilenmesine yönelikle enerjide kayıp ve kaçakların önlenmesi ile sözkonusu bölgelere daha sağlıklı ve düzenli enerji hizmeti verilmesi hedefleniyor.