"Enerjide Bağımsız Olmayan Ülke Bağımsız Değildir"



Eurosolar Avrupa Yenilenebilir Enerji Birliği’nin, enerji kaynaklarının etkili ve yenilikçi uygulamalarını ödüllendirmek için verdiği Avrupa Güneş Ödülü’ne 2013 yılı için Türkiye’den yapılan başvurular arasından takdir ve teşvik edilmeye uygun olarak seçilen iki uygulamaya “Eurosolar Türkiye Güneş Başarı Ödülü” verildi.

GAP Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Merkezi’nin, ‘Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliğinde Farkındalık Oluşturma” eğitim projesi ile Solarturk’ün, 60MW kapasiteli solar modül imalat tesisi projesinin aldığı ödüller, törenle sahiplerine verildi.

"Sıfır karbon hedefi"

Törenin açılış konuşmasını yapan Eurosolar Türkiye Genel Sekteri Sabite Müftügül, Eurosolar’ın yenilenebilir enerjide sıradışı uygulamaları hayata geçiren yenilikçi, yaratıcı projeleri ödüllendirdiğini belirterek, sektördeki önemli gelişmelere dikkatleri çekti. Müftügül, projelerde çıtanın sürekli yükseldiğini ifade ederek, hedeflenenin 'sıfır karbon' olduğunu hatırlattı. Eurosolar Türkiye'nin, Türkiye’de bu kritere hizmet eden uygulamaları araştırdığını söyleyen Müftügül, amaçlarını projeleri yüreklendirmek ve sürdürülebilirlikte Avrupa’nın koymuş olduğu çıtaya ulaşabilmek olarak tanımladı. 

"Güneş çok büyük bir aktör olacak"

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Şener Oktik, Türkiye ve dünyadaki güneş enerjisi sektöründen bahsederek, sektörde meydana gelen değişimleri değerlendirdi. 2015’te Türkiye’nin önemli bir enerji sıkıntısı yaşayacağını öngören Oktik, “Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynakları potansiyeli var. Bunu kullanmamız gerekiyor” şeklinde konuştu. Asyada güneş enerjisi sektöründe son yıllarda büyümeye dikkat çeken Oktik, güneş enerjisi sistemlerinin kurulumunda üretimin batıdan doğuya kaydığını ifade etti. Oktik, güneş enerjisi sektöründe farklılaşmanın yeni malzemelerle olacağını söyleyerek, sektörün bununla daha da hız kazanacağını kaydetti. Türkiye ile öngörülerde bulunan Oktik, “Enerji portfolyosunda, Türkiye’de yakın gelecekte, güneş çok büyük bir aktör olacak” dedi. 

Prof.Prof. Dr. Şener Oktik

"İkinci endüstri devrimini kaçırmak üzereyiz"

Davetli konuşmacılardan Doç Dr. Semra Cerit Mazlum, “ikinci endüstri devrimini de kaçırmak üzereyiz” diyerek konuşmasına başladı. Türkiye ve dünyadaki yenilenebilir enerji politikalarını değerlendirdiği konuşmasında Mazlum, Türkiye’nin bu konuda bir politikası olmamasına vurgu yaptı. Mazlum, İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) açıklanan raporuna göndermeler yaparak, “İnsanlık kendisini iklimi değişmiş bir geleceğe mahkum etmiş durumda. Bir şey de yapmıyor. Çaresizlik, aymazlık, yapamazlık, isteksizlik üst üste gelmiş durumda” şeklinde konuştu. Mazlum, yaşanabilir dünya için, yenilenebilir enerji kaynaklarının önemine dikkatleri çekerek, Türkiye’deki iklim değişikliğine vurgu yaptı. “Türkiye olarak iklim değişikliği ile ilgili senaryoları ciddiye almak zorundayız” diyen Mazlum, Türkiye’nin iklim değişikliğinden en çok etkilenecek ülkelerden biri olacağını bildirdi.

Doç.Doç. Dr. Semra Cerit Mazlum

"Türkiye yanlış olana diplomatik yatırım yapıyor"

Türkiye’nin enerjide uluslararası arenadan mali destek ve teknoloji desteği arayışında olduğunu belirten Mazlum, “Bir iklim politikamız, iklim planımız yok. Şu an Türkiye yanlış olana diplomatik yatırım yapıyor. Olmayan politikalara, uluslararası alanda destek arıyoruz. Salınımları azalacak projeler için çalışmalar yapmak yerine, başka yerlere yöneliyoruz. Şu an Türkiye karbon borsası kurmaya çalışıyor. İçi boşaltılan iklim değişikliği şube müdürlüğü karbon piyasasının altyapısı ile ilgili projeler hazırlıyor. Politik öncelikler içinde çarpıklık söz konusu” şeklinde konuştu.

"Enerjide bağımsız olmayan ülke bağımsız değildir"

Ödül alan kurumlardan Solarturk Enerji’nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Özberk,  Türkiye Güneş Başarı Ödülü alan projesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Özberk, projenin amacını anlatarak, “Amacım enerji bağımsızlığı. Enerjide bağımsız olmayan ülke bağımsız değildir. Bütün yerli yenilenebilir enerjiler kullanılabilmeli. Uzun ince bir yoldayız. Türkiye’de yenilenebilir enerji konusunu oturtabilmiş değiliz” dedi.

OsmanOsman Özberk

Ödül alan kurumlardan diğeri olan GAP Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliği Merkezi'nden (GAP-YENEV) Makine Mühendisi Emrah Yaka ise, GAP- YENEV ile ilgili açıklamalarda bulundu.

EmrahEmrah Yaka

"Daha az enerji kullanımı öncelikli çözümdür"

Eurosolar Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı  Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, bütün dünyada çözümün yüzde yüz enerji kaynaklarını olduğunu belirterek, daha az enerji kullanımının öncelikli olmasının önemine değindi. Uyar, “Türkiye, politikası ile çözümden yana değil, sorundan yana durumdadır” dedi.

Prof.Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar