Enerjide Özelleştirmeye Hız Veriliyor

Dünya Bankası reform kredisinin önkoşulu niteliğindeki enerji üretim tesisleri özelleştirmesine hız veriliyor. Uzmanlar, dağıtım şirketlerinin hukuki yönden satışının zor olacağını belirtiyorlar.

Dünya Bankası’ndan alınacak Ekonomik Reform Kredisi’nin (ERL) 375 milyon dolarlık bölümü için ön şartlardan biri niteliğindeki enerji özelleştirmelerine hız verilecek. Mart ayına kadar özelleştirmelerin tamamlanması kapsamında, üretim tesislerinden Yatağan Termik Santralı ile Yeniköy Termik Santralı ilk aşamada satılacak. Dağıtımda da İzmir ve Karaman bölgeleri ilk özelleştirme uygulaması niteliğinde olacak. ÇEAŞ ve Kepez ile İstanbul’un dağıtım bölgelerinin satışı hukuki sorunlar nedeniyle zor görünüyor. Barajların ise 49 yıllığına kiralanması kararlaştırıldı.

YENİ STRATEJİ DENENECEK
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı enerji özelleştirmelerine hız veriyor. Dünya Bankası’nın kredisinin önşartı niteliğindeki özelleştirmelerde 2004 yılı Mart ayına kadar ihaleye çıkılması istenmişti.
Elektrik üretim santrallarında varlık satışının mümkün olduğu belirtilirken, hidrolik santrallarda başka bir yöntem üzerinde duruluyor. Mülkiyeti Devlet Su İşleri’ne ait bu santrallarda su kamu malı sayıldığı için varlık satışı Anayasa’ya aykırı. Bu nedenle hidrolik santrallarda 49 yıllığına kiralama, yani işletme hakkı devri uygulanacak.
İlk özelleştirilecek santrallar da belirlendi. Tüm yatırımları tamamlanan ve değerinin en üst noktada olduğu tespit edilen Yeniköy, Kemerköy ve Yatağan santralları birleştirilerek satılacak. Diğer santralların da portföy şirketi haline getirilip, gruplandırılarak satışı planlanıyor.

MÜLKİYET DEVRİ SORUN YARATACAK
Dağıtım tesislerinde ise, bazı sorunlar gecikmeye neden oluyor. Bu sorunların başında mülkiyetin devredilip, devredilemeyeceği geliyor.
Yine geçmişte ihaleye çıkarılan ancak RTÜK Yasası’na aykırı olduğu gerekçesiyle Danıştay tarafından iptal edilen İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerin yanı sıra, ÇEAŞ ve Kepez Elektrik’ten devralınan Adana ve Antalya’nın dağıtımları da hukuki açıdan çözülebilmiş değil.
Hukuk uzmanları, varlık satışı yönteminin uygulanabilirliği açısından değerlendirmeler yaparken, işletme hakkı devrinin daha uygun olacağı görüşü ağırlık kazanıyor. Dağıtım alanında ilk örnek hiçbir hukuki sorunu bulunmayan İzmir ve Karaman bölgelerinin özelleştirilmesi olacak.

KOÇ VE ALARKO TEKLİF VERDİ
Bu arada, Bursa ve Eskişehir şehiriçi doğalgaz dağıtım ihalelerine özel sektör şirketleri büyük ilgi gösteriyor. Koç Topluluğu’nun enerji şirketlerinden Aygaz, Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından özelleştirme kapsamına alınan ve son teklif verme süresi dün sona eren Bursagaz ihalesine, Koç Grubu şirketlerinin bulunduğu ortak girişim grubu ile katıldı.
Alarko Holding A.Ş.-Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.Ş. ve Akfen Holding A.Ş.’den oluşan Alarko-Akfen Ortak Girişim Grubu da, ESGAZ Eskişehir Şehiriçi Doğalgaz Dağıtım, Ticaret ve Taahhüt A.Ş. ve Bursagaz Bursa Şehiriçi Doğalgaz Dağıtım, Ticaret ve Taahhüt A.Ş.’nin yüzde 100’üne tekabül eden Özelleştirme İdaresi Başkanlığı hisselerinin blok olarak satışı yöntemi ile özelleştirilmelerine ilişkin ihaleye katılmak için iki ayrı teklif verdi.