Enerjimizin Ne Kadarı Rüzgar?



RES (Rüzgar Enerji Santrali) üretiminde dünyanın en büyük kuruluşlarından Nordex şirketinin Türkiye Genel Müdürü Ayhan Gök, Fransız ve İspanyol üreticilerin yanı sıra dünyanın doğusundan Çin ve Kore'den de üreticilerin gelmesiyle pazardaki rekabetin daha da artacağını söyledi. Gök, Türkiye rüzgar enerjisi pazarında liderliği yakalamayı hedefleyen Nordex'in Türkiye'de işletmedeki türbin sayısı 123'e, proje sayısının 7'ye ulaştığını, sektörün önde gelen enerji üreticileriyle de yeni RES'ler için görüşmelerini sürdürdüklerini açıkladı.

Ayhan Gök, Türkiye'nin rüzgar enerjisinde 42 bin megawatt (MW) gibi çok yüksek bir üretim potansiyeline sahip olduğunu belirterek,"Şu anda kurulu güç 1100 MW düzeyinde. Devam eden projeler ve mevcut lisansların hayata geçmesiyle bu rakam 5600 MW'a ulaşacak. Gelecek rüzgar enerjisinde ve yeni lisansların verilmesiyle pazardaki oyuncu sayısı da, rekabet de artacak. Bu durumda kalite daha öne çıkacak" dedi.

"Taban fiyat düşüklüğü önemli bir sorun"

Nordex'in Türkiye'deki faaliyetlerini ve hedeflerini aktarmak üzere İstanbul'da bir basın toplantısı düzenleyen Nordex Türkiye Genel Müdürü Ayhan Gök, pazardaki en önemli konulardan birinin elektrikte üreticiler için uygulanan taban fiyatın düşüklüğü olduğunu belirterek, "Şu anda taban fiyat 5.5 Euro/Centt düzeyinde. Taban fiyatları ne bizi ne de yatırımcıyı mutlu ediyor. 5.5 Euro/Ct olan taban fiyatları yatırım kredisi giderlerinin yüksek olmasına, dolayısıyla yatırımcımızın mağduriyetine sebebiyet veriyor. Bu rakamın 7.5 Euro/Centt düzeyine kadar çıkması gerekiyor. Bu rakamlarla rüzgar türbin üreticilerinin Türkiye'de üretimi düşünmeleri zor. Bu nedenle Nordex olarak bizim de kısa vade içinde bir üretim planlamıyoruz. Ancak Türkiye'de anahtar teslimi proje yapan tek rüzgar türbini üreticisiyiz" diye konuştu. Ayhan Gök, mevzuata yönelik sorunlara değinirken, Yenilenebilir Enerji Kanunu'nun uzun süredir TBMM'nin gündemine gelememesinden yakınarak, Kasım 2007'den önce yapılan lisans başvurularının da bir an önce tamamlanmasının gereğine işaret etti.

"Türkiye'de 560 megawata ulaşacağız"

Ayhan Gök, 3 yıldan az bir zaman içinde Nordex'in Türkiye pazarında büyük bir aşama kat ettiğini belirterek "Nordex Enerji A.Ş, Türkiye'deki ilk projesi olan Yuntdağ RES'nin kurulumunu gerçekleştirdikten sonra 2.5 yıl zaman dilimi içinde 6 rüzgar santralinin daha yapımını tamamladı. Nordex'in, Türkiye RES pazarına girdiği 2007 yılından bu yana devam eden devreye alınmış projelerin toplam büyüklüğü inşası tamamlanan 123 türbinle birlikte 307,5 MW'a ulaştı. En son aldığı projelerle Türkiye genelinde pazar lideri konumuna gelen Nordex, 2011 yılı itibariyle devreye girecek 7 adet yeni projeyle toplamda 560 MW'a ulaşmış olacak. Şu aşamada yüzde 26-27 gibi bir pazar payına sahibiz. Nordex olarak en son aldığımız projelerle Türkiye genelinde pazar lideri konumuna geleceğiz" dedi.

Türkiye'de Nordex'in kurulumunu gerçekleştirdiği RES'ler hakkında bilgi veren Genel Müdür Ayhan Gök, Mazı III, Kores, Enez, Bandıma, Bergama, Yuntdağ ve Soma RES'lerinin toplam 307.5 MW kurulu kapasite ile üretim yaptığını söyledi. Ayhan Gök, sektörün önde gelen enerji üreticileriyle de yeni RES'ler için görüşmelerin sürdüğünü açıkladı.



"Türkiye'nin rüzgarı çok kaliteli"

Ayhan Gök, Nordex türbinlerinin ağırlıkla Ege ve Marmara bölgesinde olduğunu, ancak türbinlerin her türlü rüzgar şartına uyum sağlayabilecek şekilde geliştirilmesi sonunda Karadeniz bölgesinde Amasya ve Tokat'ta başlattıkları yeni projelerin yanı sıra İç ve Doğu Anadolu ile birlikte Akdeniz bölgelerine de yayılacaklarını söyledi. Nordex türbinlerini diğer türbinlerden özel kılan noktalara dikkat çeken Gök, "Türkiye'nin rüzgar karakteristiğine olan uygunluğu, bu çerçevede enerji üretiminde gösterdiği yüksek verim ve bakım kolaylığı dolayısıyla Nordex türbinleri ülkemizin rüzgar şartlarına en iyi cevap veren türbinlerdir. Ürün yelpazemizde 1.5 MW'lık ve 2.5 MW'lık türbinlerimiz mevcut. Bunlar her türlü rüzgar klasmanına uygunluk gösteren türbinlerdir. Türkiye rüzgar açısından zengin olduğundan burada 2.5 MW'lık rüzgar türbinlerini kullanmaktayız" diye konuştu.

"Yüzde 99 emre amadeyiz"

Nordex Enerji'nin, kazanılan yeni anlaşmalar ile 2011 yılı itibariyle Türkiye pazarında lider konuma geleceğinin altını çizen Ayhan Gök, bu başarının arkasındaki motivasyonu şöyle sıraladı:

"Türkiye mevzuatını ve koşullarını iyi bilen tecrübeli ve kalabalık bir ekibe sahibiz. Türkiye'de büyük projelere imza attık. Gerek müşteri gözünden, gerekse devlet ve yerel yönetimler gözünden Türkiye`de rüzgar enerji projelerini gerçekleştirmek için izlenmesi gereken sürece hakimiz. Türkiye'de anahtar teslim projelere imza atmaya cesaret eden ilk ekibi yine Nordex Enerji yetiştirmiştir. 2011 yılı içerisinde, izinler hariç tüm faaliyetlerin firmamız sorumluluğunda olduğu iki yeni anahtar teslim projemiz hayata geçecek.

Rüzgar data analizlerinden, kalite yönetimine kadar tüm konularda müşterilerimizin Türkçe dili ile iletişim kurabileceği bir yapıyı Türkiye`de hayata geçirmiş bulunuyoruz. Reflekslerimizi hızlı reaksiyon verecek şekilde geliştirdik. Zamanın çok değerli olduğunun bilincindeyiz ve tam kontrol ve kayıpsız operasyon süreleri için her sahada en az 2 eğitimli ve deneyimli teknisyenimiz haftanın 6 günü mesai yapıyorlar. Ayrıca her sahada oluşturduğumuz yedek parça stoklarımız sayesinde anında müdahale edip sorunları en kısa zamanda çözebilme kabiliyetine sahibiz. Ülke genelinde erişmiş olduğumuz yüzde 99' a varan emre amadelik de bunun bir kanıtıdır."

"Türkiye'den Ortadoğu'ya açılacağız"

Nordex Enerji'nin anahtar teslimi rüzgar santralinden kapsamlı servise kadar her türlü hizmeti tek merkezden sağladığını vurgulayan Gök, Nordex'in Ortadoğu'ya ihracat yapmayı hedeflediğini de dile getirerek, "Türkiye'deki organizasyonumuzu tamamladıktan sonra Ortadoğu'yu da mutlaka bünyemize katmak istemekteyiz. Ürdün, Suriye, Mısır ve hatta Ukrayna'dan talepler almaktayız ancak önceliğimizi Türkiye oluşturmaktadır. Nordex Enerji A.Ş'nin 2011 yılı sonunda toplamda 90 kişi istihdam etmeyi planlanması, Türkiye'de yerleşik olmanın yatırımcıya sağlayacağı katma değerin de farkında olduğunu göstermektedir" dedi.