Enerjiye 50 Milyar Dolar Yatırdılar!



Türkiye'nin elektrik enerjisinde kurulu gücünün son 12 yılda, yaklaşık 2 kat artışla 28 bin megavattan 57 bin megavata, 122 milyar kilovatsaat olan yıllık tüketimin ise 242 milyar kilovatsaate ulaştığı, özel sektörün bu dönemde sadece üretim boyutunda 50 milyar dolara yakın yatırım gerçekleştirdiği bildirildi.

Elektrik Üreticileri Derneği (EÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Önder Karaduman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Elektrik Piyasası Kanunu'nun 2001 yılında yürürlüğe girdiğini, kanunla sektörün serbestleşmesi ve rekabetin gelişmesi yönünde çok önemli adımlar atıldığını belirtti.

Türkiye'de elektrik enerjisinde kurulu gücün son 12 yılda 28 bin megavattan 57 bin megavata, yıllık tüketimin ise 122 milyar kilovatsaatten 242 milyar kilovatsaate yükseldiğini ifade eden Karadumar, kurulu güce ilave edilen yeni kapasitenin yüzde 90'ının özel sektör tarafından hayata geçirildiğini vurguladı.

Sektörde en önemli öncelik olan arz güvenliği ile ilgili endişelerin tam anlamıyla ortadan kalkmadığını belirten Karaduman, şunları kaydetti:

''Türkiye, dünyada 2002 yılından bu yana Çin'den sonra en fazla talep artış hızına sahip ülkedir. Son 10 yılda ortalama yıllık talep artışı yüzde 7'nin altına düşmedi. Gelecek 10 yılda da bu talep artışı aynı oranda devam edecektir.

Bu açıdan yıllık bazda 4-5 bin megavatlık üretim yatırımlarının hız kesmeden devam ediyor olması, önümüzdeki yıllarda arz güvenliği riskimizin minimize edilmesi açısından büyük önem taşımaktadır.''