Enflasyonun Etkisiyle Konutta Faizler Yükselir



Merrill Lynch GPI ile ortaklık yaparak Türkiye'de gayrimenkul ve alışveriş merkezi (AVM) alanında faaliyette bulunan Krea Grup'un İcra Kurulu Başkanı Hakan Kodal, dünya genelini etkileyen mortgage ve sub-prime piyasalarındaki krizde sona gelindiğini belirtti. Kodal'a göre Türkiye'deki piyasa ise bir sindirim döneminde. Türkiye gayrimenkul piyasasında son yıllarda fiyatların hızlı bir şekilde yukarı doğru çıktığını anlatan Kodal, "2008 kolay bir yıl olmayacak, ancak sermaye yapısı güçlü olan kuruluşlar bu süreçten daha güçlü çıkacak" dedi.

Kodal, dünyadaki krizin maliyetinin 800 milyar doları bulabileceğini, krizden çıkışın kademeli olarak 1-2 yıla yayılacağını kaydetti. Kodal, "Bazı bölge ve ürünlerde arz fazlası, talepte ise daralma var. Bu nedenle konut fiyatları bölgelere ve projelere göre farklı trendler izleyebiliyor. Ancak fiyatlarda ciddi bir düşüş yaşanmayacak. Nakide sıkışan ya da yavaşlayan projeler olsa da, tok satıcılarımız var. Arsa fiyatları gevşemiyor. Enflasyonun etkisiyle faizlerde de bir miktar artış yaşanabilir" dedi.

2008'in sektör açısından kolay bir yıl olmayacağını vurgulayan Kodal, ancak sermaye yapısı güçlü olan kuruluşların bu süreçten daha güçlü çıkacağını ifade etti. Kodal, Türkiye'nin tüm bunlara rağmen gayrimenkul yatırımları açısından cazibesini koruduğunu, Avrupa'ya göre halen ucuz ve büyüyen bir pazar olduğunu dile getirdi.

Merrill Lynch GPI ve yabancı yatırım fonlarının ortaklığıyla kurulan Bosphorus Real Estate Fund (BREF) ile Türkiye'deki gayrimenkul yatırımları 1 milyar dolara yaklaşan Krea Grup, BREF2 adıyla ikinci fonunu kurmaya hazırlanıyor. Krea Group, haziran ayında yabancı fonlarla bağlantılara başlayacak olan BREF2 ile toplam yatırım kapasitesini 3 milyar  dolara ulaştıracak.

Krea Grup İcra Kurulu Başkanı Hakan Kodal, ilk fon ile son 1.5 yılda sergiledikleri performans nedeniyle, başka ülkelerde yeterince verim alamayan fonların Türkiye'ye yöneldiğini ve yeni bir fon kurmanın kolaylaştığını söyledi.