Engellilerden Engelsiz Kent İsteği



Altı Nokta Körler Derneği Genel Başkanı Suha Sağlam, "Belediyelerin, 2005 yılında yürürlüğe giren ve kentlerin 7 yıl içinde özürlülerin erişimine uygun hale getirilmesi gerektiğini belirten 5378 sayılı Özürlüler Kanunu’nda öngörülen sorumluluklarını yerine getirmelerini istiyoruz" dedi.

Büyükşehir Belediyesi önünde, bir grup engelliyle birlikte basın açıklaması yapan Sağlam, 2005 yılında yürürlüğe giren 5378 sayılı Özürlüler Kanunu’nun, kentlerin özürlüler için erişilebilir ve engelsiz bir yaşam alanı haline getirilmesi konusunda belediyelere önemli sorumluluklar yüklediğini belirtti.

Sağlam, kentlerin yolları, kaldırımları, toplu taşım araçları, binaları, parkları, spor ve oyun alanlarıyla belediyeler tarafından 7 yıl içinde özürlülerin durumlarına uygun standartlara kavuşturulmasının kanuni zorunluluk olduğuna dikkat çekerek, 5378 sayılı kanunun yürürlüğe girmesinin üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen bu konuda bir ilerleme sağlanamadığını öne sürdü.

Kaldırımların engellilere uygun şekilde düzenlenmesi ve araçların işgalinden kurtarılmasını, metro ve Ankaray istasyonlarında bulunan biniş platformlarındaki emniyet şeritlerinin ayakla ve bastonla kolayca fark edilebilecek kabartma zemin özelliğine dönüştürülmesini isteyen Suha Sağlam, yerel seçimlerin ardından belediyeler için başlayan yeni hizmet döneminin verimli şekilde değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Açıklamanın ardından, Altı Nokta Körler Derneği Genel Başkanı Sağlam ve beraberindekiler, taleplerini içeren dilekçelerini Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığına iletti.