Enka Eski Ortağıyla Romanya Otoyolunu Kaptı



Enka İnşaat, ABD’nin tanınmış inşaat firmalarından Bechtel International ile Romanya otoyolu projesini yüzde 50-50 ortaklıkla yapacağını açıkladı.

Romanya’daki 2 milyar 241 milyon dolarlık Brasov Cluj Bros projesinin gerçekleştirilebilmesi için sözleşme imzalandığı açıklandı.

Enka İnşaat’ın yaptığı açıklamada, 415 kilometrelik otoyolun 9 yılda tamamlanacağı belirtildi.

Bechtel, Enka İnşaat’ın üstlendiği projelerde uzun süredir birlikte çalışmalar yaptığı bir kurum. İki kurum arasındaki birliktelik Enka’nın Rusya ve Türki Cumhiriyetlerde iş yapmaya başlamasıyla daha da güçlendi. 1980’li yılların ortalarında kurulan işbirliği aralarında Tengiz Chevroil gibi kurumların çok sayıda tesis inşaatlarının üstlenilmesiyle devam etti.

Bechtel, Shell ile yüzde 50’şer ortaklıkla kurduğu İnterGen isimli şirketiyle, Enka’nın Türkiye’de inşaa etmeye başladığı enerji santrallerinde de ortaklık yapıyor.

Enka ve Bechtel, 2000 yılına gelinceye kadar yine ortak olarak sanayi, enerji tesisleri yanında ootoyollar da inşaa etti. Bunlara örnek olarak Bregna-Zagreb-Dubrovnik otoyolunun önemli kısmı bu ortaklık tarafından yapıldı.

ABD’nin en büyük inşaat kurumlarından biri olan BEchtel ile anka ortaklığı, Balkan ülkeleri ve Rusya ile çevresinde olduğu kadar Avrupa’da da çeşitli taahhütleri yerine getirdi. Bu taahhütler arasında Hollanda Rotterdam’da Rijnmond Energie CV tarafından ihale edilen doğalgaz çevrim santrali de vardı.

Irak’taki büyük inşaat işlerinden de pay alabilen Bechtel ile Enka son olarak, Avrupa Komisyonu tarafından incelemeye tabi tutulan Romanya Otoyolu projesinde biraraya geldi ve 2.2 milyar Euro’luk projenin yapılmasını üstlendi.