Enka'dan Moskova'ya 'Değişim Gökdeleni'



Enka'nın Rusya'da üç gökdelenden oluşacak 'Moscow City' adlı iş merkezinin ilk bölümü açıldı. Moskova Belediye Başkanı Yuriy Lujkov, Moscow City'nin bölgenin kalbinin attığı yer olacağını belirterek, "Bu inşaatlar Rusya'da değişen yeni bir hayatı dünyaya anlatacak" dedi.

RUSYA'da 15 yıldan beri faaliyet gösteren Enka, Moskova'daki ‘Moscow City’ projesi içinde yer alan üç dev ofis binasından ilkinin açılışını yaptı.

Törene Moskova Belediye Başkanı Yuriy Lujkov, Türkiye Büyükelçisi Kurtuluş Taşkent, Enka'nın Onursal Başkanı Şarık Tara ve çok sayıda iş adamı katıldı. Lujkov, şehrin merkezi bölgesinde birkaç kilometrekare alan üzerinde çok sayıda gökdelenden oluşacak Moscow City projesiyle, Moskova'yı Hong Kong ve Singapur benzeri Avrasya bölgesinin ticaret ve mali merkezi haline dönüştürülmesini hedefliyor.

Projeye kendi sermayesiyle katılan Enka 17, 27 ve 57 katlı üç dev ofis binası dikiyor. Açılışı dün yapılan 17 katlı ilk bina 21'nci yüzyıl mimarisi stilindeki kulede toplam 17 bin 500 metrekarelik kullanım alanı bulunuyor. Şarık Tara'nın ifadesine göre batılı ve Rus şirketler çoğu ofisi binanın temeli atıldığında kiraladı. 2005 yılında inşaatı tamamlanacak 27 katlı ikinci kulede 30 bin metrekareye yayılıyor. 2007 yılında yükselmesi hedeflenen 57 katlı gökdelende ise 88 bin metrekare ofis alanı olacak.

KARDEŞİM TARA

Moskova Belediye Başkanı Yuriy Lujkov, Şarık Tara'ya ‘kardeşim Tara’ şeklinde hitap etmesi dikkat çekti. Enka'nın tıpkı bir Moskovalı, kendisi gibi şehrin çehresinin değişmesi için çalıştığını vurgulayan Lujkov, ‘Enka başkentimizde milyon metrekareyi aşkın yeni, çağdaş mimari eserler yarattı. Moskova süratli değişiyorsa Enka'nın bunda rolü büyüktür’ dedi.

Moscow City'nin planlandığı gibi 2007 yılında tamamlanacağını vurgulayan Lujkov ‘İnşaatlar bittiğinde Rusya'da yeni ve değişmiş bir hayatın başladığı artık kesin olarak anlaşılmış olacak. Burası yalnız Moskova ve Rusya için değil, tüm bölgenin kalbinin attığı yer olacak’ dedi.

2.5 MİLYAR DOLAR

Rusya'daki faaliyetlerini en verimli iş dönemi olarak tanımlayan Şarık Tara, ‘Yıllar önce buraya çalışma azmiyle geldik. Rus dostlarımız bize aynı samimiyetle karşılık verdi. Rusya benim için Türkiye'den sonra ikinci adresim oldu. Geçen 15 yılda 195 mukavele imzaladık. Bunların toplam bedeli 2.5 milyar dolar. 83 proje bitti ve bedeli 1,6 milyar dolar. Halihazırda Rusya'da 12 şantiyede 860 milyon dolarlık iş yapılıyor. Sayın Lujkov milyonun üzerinde metrekare alan inşa ettiğimizi söyledi. Onu biraz düzeltmek istiyorum. Tam rakamı vermek gerekirse 2 milyon 800 bin metre kare alan inşa ettik ve devam edeceğiz’ dedi.

Enka'nın Rusya'da kira geliri 200 milyon dolar

15 yıldır Rusya'da da faaliyet gösteren Enka Grubu, bu ülkede toplam 300 bin metrekareyi aşan bir ofis alanına sahip. Enka'nın bu ofis alanlarından yılda elde ettiği toplam kira gelirinin de 200 milyon dolar civarında olduğu belirtiliyor.