EPDK'dan Doğalgazda İndirim Açıklaması



Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, doğalgaz faturalarına yapılması planlanan indirimle ilgili olarak, "İran'la belli aşamalara gelen ancak devam eden bir tahkim süreci var. Rusya ile fiyat üstünde birtakım görüşmeler devam ediyor. Fiyat hakkında kesin bir rakam söylemek doğru olmaz"

EPDK Başkanı Yılmaz, petrol fiyatlarının uluslararası siyasetin bir parçası haline geldiğini belirterek, "Sadece ekonomik olarak değerlendirme yapıp, ham petrol fiyatlarının geleceğiyle ilgili bir öngörüde bulunmak imkansız" dedi.

Yılmaz, Türkiye Enerji Vakfı (TENVA) tarafından Ankara'da düzenlenen Doğalgaz Kombine Çevrim Santrallerinde Risk Yönetimi Çalıştayı'nın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Dünyada petrol fiyatlarındaki değişime ilişkin soru üzerine Yılmaz, son dönemde ham petrol fiyatlarının yükseldiğini ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütüne (OPEC) üye ülkelerin bir takım anlaşmalarla üretim politikalarını kendi aralarında belirlemelerinin fiyatlara yansıdığını söyledi.

Ham petrol fiyatıyla ilgili gelişmelerin yalnızca ekonomik sebeplerle olmadığına dikkati çeken Yılmaz, şöyle konuştu:

"Aslında petrol fiyatları küresel siyasetin de bir parçası haline gelmiş. Dolayısıyla sadece ekonomik olarak değerlendirme yapıp, ham petrol fiyatlarının geleceğiyle ilgili bir öngörüde bulunmak imkansız. Bunu daha önceden yaşadığımız deneyimlerden de görüyoruz. Ciddi dünya ekonomistleri bir kaç yıl önce ham petrol fiyatlarının 150 dolarları bulacağını söylüyordu ama bırakın 150 dolarları, 30 doların altını gördük ve zararına üretim yapan OPEC ülkelerini de gördük. Ham petrol fiyatlarının düşmesi, bizim ekonomimize katkı sağlıyor, bundan da ekonomimiz faydalanıyor."

"Doğalgaz indiriminde kesin rakam söylemek doğru olmaz"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın doğalgaz fiyatlarındaki indirim açıklamasını da değerlendiren Yılmaz, "Sayın Bakanımız indirimle ilgili zaten önümüzdeki aylarda olacak demişti. Bu açıklamasının ardından da henüz 1 ay geçmedi. Bununla alakalı Bakanlıkta ciddi bir çalışma var" diye konuştu.

Bakan Albayrak'ın en hassas olduğu konulardan birinin bu olduğuna işaret eden Yılmaz, şöyle devam etti:

"Bir de BOTAŞ'ın eskiden beri gelen yükleri var. Gözardı etmek mümkün değil. Bununla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımızın talimatıyla ciddi bir şekilde çalışılmakta. Bizim de çalışmalarımız eş güdümlü bir şekilde devam etmekte ancak tüketicilerimiz şundan emin olsunlar; bu husustaki her türlü iyileşmeyi Bakanlığımızla birlikte, el birliğiyle tüketicilere yansıtacağız."

'Kesim bir rakam vermek doğru olmaz'

İndirimle ilgili kesin bir rakam vermenin şu an zor olduğunu dile getiren Yılmaz, "İran'la belli aşamalara gelen ancak devam eden bir tahkim süreci var. Rusya ile fiyat üstünde birtakım görüşmeler devam ediyor. Neticede bunlardan müteşekkil oluşacak bir fiyat hakkında netleşmeden kesin bir rakam söylemek doğru olmaz" ifadelerini kullandı.