Era Mühendislik'ten Betonunuz için Son İşlem: Ashford Formula



1989 yılından beri endüstriyel zemin kaplama sistemleri konusunda çalışan Era Mühendislik, Yapı İstanbul Fuarı’nda Ashford Formula’yı yapı profesyonellerinin beğenisine sundu. Bugüne kadar Dünya çapında yarım milyar metrekare uygulama alanı bulan Ashford Formula, Türkiye pazarına da iddialı giriyor. Polimer zemin kaplamada Stonhard'ın ve sadece Almanya'da senede 3 milyon metrekare kullanımı olan Latexfalt'ın Türkiye genel temsilcisi ve uygulayıcısı olan ERA Mühendislik'in Genel Müdürü Serdar Ekmekçi sorularımızı yanıtladı.

Fuara kaç yıldır katılıyorsunuz ve neler sergiliyorsunuz?

Firma olarak 15 yıldır katılıyoruz ama kişisel olarak benim 12. yılım. Biz, anahtar teslim endüstriyel zemin kaplamaları yapan bir firmayız. Bu konuda Türkiye’nin en eski ve en profesyonel firması olduğumuzu söyleyebilirim. 3 milyon metrekareden fazla referansımız var.

Endüstriyel zemin kaplamaları derken ne hacimde bir pazardan bahsediyoruz?

Tekstil, gıda, lojistik, sağlık gibi pekçok farklı disiplinin oluşturduğu bir uygulama alanından bahsediyoruz ve bu da doğal olarak milyonlarca metrekare anlamına geliyor. Elbette sektöre göre zeminde kullandığınız malzeme de farklılaşıyor.

Endüstriyel zemin uygulamalarını diğer zemin uygulamalarından farklı kılan etkenler nelerdir?

Endüstriyel zeminler, üzerinde dahili nakliye araçlarının dolaştığı, çeşitli kimyasallara maruz kalan zeminlerdir. Bu nedenle, endüstriyel zeminler çok hızlı yıpranırlar. Bu nedenle hem ağır darbelere hem de çeşitli kimyasallara dayanıklı zemin kaplamaları yapılması gerekir. Aksi takdirde zeminler kısa sürede parçalanırlar. Ayrıca özellikle gıda ve ilaç sektörlerinde kullanılan zeminlerin hijyenik koşulları da sağlaması gerekir.

Standınızda hangi uygulamaları öne çıkarıyorsunuz, yeni bir çözüm öneriniz var mı?

Dediğim gibi, 19 yıldır endüstriyel zemin uygulamaları yapıyoruz ve dünyanın en büyük endüstriyel zemin firması olan Amerikan Stonhard’ın Türkiye temsilciliğini yapıyoruz. Buna ek olarak, yine Amerika merkezli bir firma olan Ashford Formula firmasının da temsilciliğini yapıyoruz. Ashford Formula, Türkiye pazarına bu yıl giriyor. Ashford Formula’nın özelliği de, her türlü beton zeminin veya mozaik gibi çimento bağlayıcılı yüzeylerin üzerine uygulanması ve çok ekonomik bir şekilde tozumaz, aşınmaz ve geçirimsiz hale getirmesi. Film tabakası yaratmıyor. Çok uzun ömürlü bir malzeme olduğu için yenilenmesine gerek olmaz. Neredeyse bina ömrü boyunca orada olabilir. Zaten 20 yıl garantisi var. Dünyada oldukça yoğun kullanılan bir malzeme, yarım milyar metrekareden fazla referansı var. Biz bunu Türkiye’de de sunmaya başladık.

Endüstriyel zemin kaplamaları konusunda herhangi bir standart var mı?

Şu an için bir standart olduğunu söylemek zor. Sektörde yerli imalatçılar da var, ithalatçılar da var. Bizim avantajımız, bu alanda dünya lideri olan, dolayısıyla standartları da yaratan firmalarla çalışmamız. Stonhard, Epoksi esaslı kaplamalar konusunda öncü bir firma. Ashford Formula ise kendi alanında yüzde 70 pazar payına sahip. Dolayısıyla bu anlamda Türkiye’de bir standart olmamasına rağmen, Türkiye’de Dünyanın en iyi standartlarını uyguluyoruz.

Fuarla ilgili izlenimleriniz nedir?

Biz, sonuçtan memnunuz. Elimizden geldiğince mimarlara, mühendislere ve sanayicilere kendimizi anlatmaya çalışıyoruz. Özellikle Ashford Formula ile şartnamelere girmek istiyoruz. Çünkü tüm dünyadaki genel uygulama bu yönde. Bizde ise şartnamede herşey tanımlanmış bile olsa, uygulama aşamasına geçildiğinde bazı şeyler değişebiliyor.