Erdemir Hissesine Mittal Dopingi

Türk demir çelik devi Erdemir'e, 'Mittal, teklif verecek' söylentisi hisselerine beş günde yüzde 40 prim yaptırdı. 9 Şubat'ta 10 liradan başlayan çıkışın 14 YTL'ye dayandığına dikkat çeken analistler, bu hızlı tırmanışta, yüksek kâr beklentisinin de etkili olduğunu söyledi.

Erdemir'in, yüzde 51'ini 6 milyar dolara satın alan Oyak grubunun şirketi pahalı aldığı yönünde yorumlar yapıldığını hatırlatan bir analist, "Hisse, o günkü değerine gidiyor. Bu da 17 YTL'ye denk geliyor" diye konuştu. Demir-çelik sektöründe 2003- 2006 arasında dünyada fiyatların yüzde 50-60 arasında yükseldiğini söyleyen bir başka analist, '2007'de, fiyatların yüzde 5-10 arasında zayıflaması bekleniyordu. Şimdi beklenti tersine döndü, artışın süreceği konuşuluyor" diyerek sektöre yönelik olumlu beklentileri vurguladı.

Dünyanın bir numaralı demir çelik üreticisi Mittal'in bir diğer dev Arcelor'u satın almasıyla hızlanan konsolidasyon süreciyle, pazarda ilk 10 sırada yer alan oyuncuların ağırlığı arttı. Analistlere göre "Oyak da, global oyuncu olabilmek için bir ortakla çalışmak istiyor. Gerek Mittal'in, gerekse Arcelor'un Erdemir'le ilgilendiği zaten kamuoyuna yansımıştı."

Arcelor'a Rekabet Kurumu izin vermemişti
Ancak özelleştirme ihalesinde Erdemir'e en yüksek teklifi veren Oyak'ın Arcelor ile ortaklık yapacağını açıklaması üzerine Rekabet Kurumu satışa onay vermemişti. Devir için tanınan sürenin dolmasına iki gün kala Oyak Erdemir'i tek başına aldığını açıklayarak Rekabet Kurumu'nun 'Arcelor'a sessiz reddi'ni aşmış olmuştu. O günleri hatırlatan uzmanlar, Arcelor'u satın alan Mittal'in de Rekabet Kurumu'ndan izin alamayacağı görüşünde. Meksa Yatırım Araştırma Müdürü Tuncay Turşucu ise, hissedeki yükselişi, hissenin endekse göre ucuz kalması, yüksek kâr beklentisi ve Oyakbank'ın satış sürecinde olmasına bağladı.