Erdemir'in İşçisi Kardemir'e Kaçıyor



Yarattığı ekonomik ve sosyal şartlarla tüm Türkiye'ye örnek olan ve Ereğli'yi Türkiye'nin en gıpta edilen şehri yapan Erdemir'de işler değişiyor. Ordu Yardımlaşma Kurumu'nun (OYAK) gözbebeği Erdemir'de işini kaybeden soluğu Kardemir'de alıyor. OYAK'ın 2005'te 2.7 milyar dolara özelleştirmeden aldığı Erdemir'de kriz süreciyle başlayan maaş indirimiyle işçilerin borç altına girdiğini belirten Ereğli'nin CHP'li Belediye Başkanı Halil Posbıyık, "Çalışanlar 16 ay maaşlarının yüzde 35'ini alamadı. İşçiler borçlarını ödeyemedi ve icralık oldu. Mahkemeye düşeni de Erdemir işten çıkardı" dedi. Posbıyık, işini kaybedenlerin sayısının 2 bine yakın olduğunu kaydetti. Sunduğu sosyal imkanlarla Ereğli'nin adeta 'mutluluk fabrikası' olan Erdemir'deki işten çıkarmalar kentten tersine göçü de başlattı. Posbıyık, işini kaybeden demir çelik işçisi ve yöneticilerinin Karabük Demir Çelik Fabrikası'na (Kardemir) yöneldiğini belirtiyor.

29 bin kişi başvurdu

1937'de kurulan ve 'Fabrikalar yapan fabrika' olarak bilinen Türkiye'nin ilk ağır sanayi tesisi Kardemir'in yönetimi yılın ilk 9 ayında kadrosuna katılan bin 55 kişi arasında uzman işçilerin de olduğunu söylüyor ancak Erdemir ismini telaffuz etmiyor. Kardemir Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yolbulan, "Yılbaşından bu yana bin 55 kişiyi kadromuza kattık. Aralarında uzman personelin de olduğu toplam 29 bin başvuru aldık. Karabük dışındaki kentlerden de başvurular yoğun" dedi. Karabük'ü ayakta tutan Kardemir, 1995'te 1 lira gibi sembolik bir para karşılığında çalışanlara ve yöre halkına devredilmiş ve bu tarihten sonra kâr etmeye başlamıştı.

Tasarruf diye yemeği kestiler

Daha önce maaşlarla ilgili Erdemir yönetimini protesto ile uyaran CHP'li Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Erdemir'in kurulduğu günden bu yana kente büyük destekte bulunduğunu belirtiyor. Halil Posbıyık, "Erdemir'in kentte sosyalleşmeye katkısı vardı. Futbol, basketbol ve voleybol takımları vardı. Eskiden Avrupa'da boy gösteren takıma artık para ayırmıyorlar. 30 yıldır kentimizde yer alan kız yetiştirme yurdunun yemeklerini Erdemir karşılıyordu. Gelir gelmez 'tasarruf' diye durdurdular. Kenti boşaltıyorlar. Yönetimdeki bazı birimleri İstanbul'a kaydırmaya başladılar. Erdemir'i milli şirket aldı diye seviniyorduk ama OYAK bizi bitirdi" diye konuşmuştu.

Refah kenti göç veriyor

1960'lı yıllarda küçük bir sahil kasabası olan 8 bin nüfuslu Ereğli, 1965'te Erdemir'in kurulmasıyla birlikte bir sanayi kentine dönüştü. Kentte nüfus yoğun göçle 174 bine ulaştı. Her işçinin ev sahibi olduğu Ereğli, Türkiye'de kişi başı otomobil sahipliğinde de ilk sırada. Toplam 60 bin aracın bulunduğu Ereğli, kişi başı gelirde de 10 bin TL'yi yıllar önce aşarak Türkiye ortalamasının üzerine çıktı. Yıllarca sosyal sorumluluk projelerinde öncü olan Erdemir, spora da destek veriyor. Erdemir'in basketbol takımı birinci ligde mücadelesini sürdürüyor. 2002-2004'te şampiyon olan voleybol takımı ise 2005'ten bu yana zirvede yer almıyor.

Krizde Süper Lig'de

Erdemir, 2010 yılının ilk 6 ayında 404 milyon TL'lik, kadrosunu 3'te 1 oranında genişleten Kardemir ise 42.5 milyon TL'lik kâr açıklamıştı. Son 8 yılda 750 milyon dolarlık yatırım yapan Kardemir son olarak 450 milyon dolarlık 4 yatırım için düğmeye bastı. Kardemir Karabükspor'u Süper Lig'e çıkardı.