Erdemir’in Kârı Tahminleri Aştı



Ereğli Demir Çelik, ürün fiyatlarındaki artış ve marjlardaki toparlanmayla ikinci çeyrekte 243.73 milyon lira net kâr açıkladı. Şirket geçen yıl ikinci çeyrekte 42.53 milyon lira zarar etmişti.

Erdemir’in açıkladığı konsolide bilanço sonuçlara göre, satış gelirleri yaklaşık yüzde 31 artışla 1.62 milyar liraya yükselirken, faiz, vergi ve amortisman öncesi kâr (FAVÖK) marjı ise yüzde 27.7’ye çıktı. Bu sonuçlarla birlikte, şirket ilk altı aylık dönemde 404.14 milyon lira net kâr, 3.2 milyar lira da satış gelirine ulaştı. Ancak, analistler hammadde fiyatlarına bağlı olarak marjların ikinci çeyrekteki gibi yüksek seviyelerde devam etmeyeceğini düşünüyor.

İş Yatırım’ın değerlendirmesinde düşük satış gelirine rağmen, beklentilerin üzerinde gelen kârın, yüksek FAVÖK marjından kaynaklandığı ifade edilerek, “Zayıflayan talebin daha düşük üretim seviyesine neden oluyor olması, daha az hammade kullanımını da beraberinde getirdi ve bu durum da marjlara olumlu yansıdı” denildi. Oyak Yatırım’ın değerlendirme notunda da, ikinci çeyrekte ortalama çelik fiyatlarının yüzde 12.8 arttığına işaret edilerek, “FAVÖK marjı çok etkileyici, ancak sürdürülebilir değil” ifadesi kullanıldı.