Erdoğan: Galataport İptal Olursa İhale Yenilenecek



Başbakan Erdoğan, Galataport ihalesi konusunda onay makamının DPT değil, kendisi olduğunu söyledi. Erdoğan, ihale iptal edilse bile yeniden ihaleye çıkacaklarını belirtti. Başbakan Tayyip Erdoğan, Romanya Başbakanı ile düzenlediği ortak basın toplantısında Galataport ile ilgili soruları yanıtladı. Medyada yazılanların doğru olmadığını söyleyen Erdoğan, burada kişiye bağlı bir karar yok, bağımsız kurullar, yargı organının değerlendirmesini göz önüne alarak nihai kararı biz vereceğiz” dedi.

DPT’nin onay makamı olmadığını söyleyen Erdoğan, “DPT bir danışma kuruluşudur, karar YPK’dan çıkar. onay makamı şahsımdır. Ben onay verirsem çıkar, vermezsem çıkmaz” şeklinde konuştu. Başbakan, en kötü ihtimalle ihaleyi iptal etseler bile ihaleden vazgeçmeyeceklerini yeniden ihaleye çıkacaklarını söyledi. Başbakan, ihale şeklinin nasıl olacağını ise “açıkladığımızda görürsünüz” dedi.

Şener: İade hukuki gerekliliğin sonucu
Devlet Bakanı Abdüllatif Şener ise, ihale dosyasının iadesinin hukuki gerekliliğin doğal sonucu olduğunu söyledi. Galataport ihalesine ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şener, dosyanın iadesini “İşlemi Yüksek Planlama Kurulu’na sunmuyoruz” sözleri ile özetledi.

İhaleyle ilgili açılan 3 davadan ikisinin sonuçlandığını belirten Şener, “İhale dosyası, 29 Eylül’de DPT’ye gönderilmişti. Anayasa Mahkemesi, kararında imar yetkisinin ÖİB’ye ait olduğunu belirtti. Danıştay 6. Daire de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın imarıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bakanlığın imar yetkisi yoktur denildi. Ortada hukuki durum var. Hukuki durumun doğal sonucu olarak dosya YPK’dan ÖİB’ye gönderilmiştir” dedi.

Yargı kararlarının ardından konunun hukuki boyutunun incelenmesi gerektiği kanaatinde olduklarını belirten Kilci, “ÖİB ve DPT Müsteşarlığı bu dosyanın işlemden çekilmesi sonrasında mutabık kaldılar ve dosya ÖİB’e iade edildi” diye konuştu.

Maliye Bakanı Unakıtan’ın kararı basından öğrendiği yorumlarına ise Şener “Karar ilgili kurumların mutabakatıyla alındı” cevabını verdi.

Kilci: Gereken değerlendirmeyi yapacağız
Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci de, Galataport dosyasının Devlet Planlama Teşkilatı’ndan iade edilmesinin sürecin daha fazla sürüncemede kalmaması için yapılan bir işlem olduğunu söyledi.

NTV/CNBC-e ortak yayınında Galataport ihalesine ilişkin soruları yanıtlayan Kilci, iade edilen dosyanın kendileri için sürpriz olmadığını zaten bunun yapılması gereken bir işlem olarak beklendiğini açıkladı. Kilci, Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararının son derece net olduğunun altını çizerek, bunun için esastan çıkacak kararı beklemenin gereksiz olduğunu kaydetti.

“Dolayısıyla dosyanın Yüksek Planlama Kurulu’nda beklemesi anlamsızdı. Bir an önce karar vermemiz gerekiyordu” diyen Kilci birkaç gün içinde Türkiye Denizcilik İşletmeleri İhale Komisyonu’nun kararını Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’a sunacağını belirtti. Kilci sonuç ne olursa olsun imar planının değişmesi gerektiğini kaydetti.