Erdoğan Japonya’ya Tüp Geçit İçin Gidecek

Türkiye’nin en büyük ulaşım projeleri arasında gösterilen Boğazın iki yakasını tüp geçit ile bağlayacak olan ‘’tüp geçit’’ yapımı ile ilgili nihai anlaşmanın bu ay içinde imzalanması bekleniyor.

Japonlar tarafından finanse edilecek olan tüp geçit ihalesi ile ilgili yapım anlaşmalarının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Japonya ziyareti öncesi imzalanacağı ve Erdoğan’a bir anlamda önemli bir jest yapılacağı öğrenildi.

750 milyon $ kredi
Başbakan Erdoğan’ın Tokyo’da 11-14 Nisan tarihleri arasında Japon Başbakanı ve beraberindeki heyetle yapacağı müzakerelerde, ikili işbirliğine yönelik projelerin ele alınacağı ifade ediliyor. Başbakan’ın Japonya’ya yapacağı ziyarete Japon JBIC proje kredilerini yürüten Hazine yetkililerinin de katılması bekleniliyor. Her iki hükümetin İstanbul Tüp Geçişi (Marmaray) Projesi’nin ikinci aşaması için verilmesi beklenen yaklaşık 750 Milyon $’lık kredinin şartları üzerinde yapılması beklenen üst düzey görüşmenin önemine dikkat çekiliyor.

Demiryolu seferberliği
Öte yandan iktidarında Demiryolu yatırımlarını ilk plana alan hükümetin Marmaray Projesi’ni yakından izlediği, hatta Başbakan Erdoğan’ın ikinci aşamada Banliyö Hatlarının yapım çalışmalarının da geleceği böylesine önemli bir projenin çalışmalarını izlemek üzere bazı milletvekillerini görevlendirdiği ileri sürülüyor.

Dünya harikası
Dünyanın en uzun tüp geçidi Japonya’da bulunuyor. Bir müddet denizin üzerinden gittikten sonra, Tokyo körfezinin altından geçen tüp geçit ile Kavasaki ve Kisaruzu banliyöleri birbirine bağlanıyor.