Erdoğan Mimarları mı Hedef Aldı?



Başbakan Tayyip Erdoğan, birçok iyi girişimin karşısına çirkin engeller çıkarıldığını ileri sürdü. Erdoğan, "Girişimci otel yapacak hemen başlıyor engeller çıkmaya. Edebe adaba sığmayacak engeller" dedi. İstanbul Beşiktaş'ta bulunan tarihi tütün deposunun otele dönüştürülmesini istediklerini belirten Başbakan "Hemen diyorlar istemezük" diye dert yandı.
Antalya'da dün önce Türkiye Otelciler Federasyonu Genel Kurulu'nda ardından da Antalya Gençlik Kolları Kongresi'nde konuşan Başbakan şu mesajları verdi:

Edebe sığmayacak şeyler
İstanbul tıkanma noktasında. Şu anda turizmde yatırım itibarıyla arzu edilen yatırım yok. Olmadığından değil önümüzden tıkanık olduğundan kaynaklanıyor. Birçok engeller çıkarılıyor. Bunlardan bazılarına şahit oldum onun için çok dertliyim. Girişimci otel yapacak hemen başlıyor engeller çıkmaya. Çirkin engeller. Edebe adaba sığmayacak engeller. Hatta bire bir takip ettiklerim var. Girişimci bakıyor olmuyor, bize haber vermeden farklı yollardan dolanmaya başlıyor. Niye işi bitirmesi lazım. Bunlar İstanbul'a zenginlik getirecek şeyler. Bu ahlak dışı gelişmelere ve onların aktörlerine karşı bu savaşı kazanmamız lazım.

Tütün deposunda mezbelelik
Merhum İnönü'nün sözüydü sanıyorum. Dürüst insanlar ötekiler kadar cesur olmadıkça bu iş kazanılmaz. En az onlar kadar cesur olacağız. Hemen diyorlar istemezük, tütün deposuydu şimdi otel olsun diyoruz. Aynı şekilde görünüşü korunacak. Mezbelelik ortadan kaldırılacak. İçeride şunu yapamazsın bunu yapamazsın diyorlar, dünyayı tanıyoruz, orada oluyor burada niye olmasın Bunu biz er veya geç kazanacağız.

Tarih öncesi yasalar
Dağ turizminde, yayla turizminde planlama yok. Rezalet, yılların bedelini ödüyoruz. Engel çıkıveriyor. Tarihler öncesinde yapılmış bazı yasalar var. Oralardan gelme olmaz. Olmaz dediğin yerde birçok şey olmuş. Gittin gördün mü yok. Masa başında konuşuyorsun.

Duygusal türban mesajı
Bizim iktidarımıza kadar kırılan hayaller en çok onların hayalleriydi. Şimdi ise onları onarıyoruz, inşallah tamamlayacağız. Türkiye'nin gençlerinin kendi ülkelerinden umutlarını kesmelerini isteyenler var. Bu ülkenin geleceği için heyecanlarını kaybetmeleri bizim en büyük üzüntü sebebimizdir. Bu ülkede anneler ağladı, babalar ağladı. Hâlâ bunun kavgasını verenler, gözyaşlarının sürmesini isteyenler var bu ülkede. Hâlâ bu ülkede buna ne yazık ki zemin hazırlama gayreti içinde olanlar var.

Üniversite kentleri
Bu yıl dokuz ile üniversitelerini kuruyoruz. Böylece Türkiye'de üniversitesi olmayan il kalmayacak. Sadece üniversite ağırlıklı pilot birkaç şehir kuracağız. Nasıl üniversite kampüsü şeklinde dünyada şehirler varsa Türkiye'de olacak.

Mimarları mı hedef aldı?
Erdoğan'ın sözünü ettiği tütün deposu Beşiktaş'ta 'Kadıköy İskelesi' olarak da bilinen Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi'nin karşısında yer alıyor. Bina Beşiktaş sahil siluetinin parçalarından birisi. Yapının bulunduğu alan, eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan döneminde 'turizm alanı' ilan edildi. 1930'lu yılların başında Avustralyalı bir firma tarafından Astro Türk Tütün Fabrikası olarak kurulan bina, 1930 ve 1940'lı yıllara tarihlenebilecek erken betonarme strüktürün önemli bir örneği kabul ediliyor. Tekfen Holding mülkiyeti kendinde olan binayı Tanrıverdi Tekstil'e satmıştı. Şirket, Ocak 2007'de binayı yedi yıldızlı otel yapmak istediklerini açıklamıştı. Mimarlar Odası'ysa projeye karşı çıkmıştı. Oda, binanın taşıyıcı sistemlerinin değiştirileceğini ve projenin Beşiktaş Meydanı'ndaki her türlü yapılaşmayı, yaya dolaşımını, taşıt ulaşımını, altyapı sorunlarını, kıyı kullanımını zorlayacağını savunmuştu.