Erdoğan’a Nükleer Santral, Rus Petrolü ve Çalık Sorusu



CHP Uşak Milletvekili Prof. Dr. Osman Coşkunoğlu, Başbakan Tayyip Erdoğan’a, Rus Atomstroyexport’un nükleer santral teklifine olumlu bakılması ile Çalık Holding’in üstlendiği Samsun Ceyhan boru hattına Rusya’nın petrol vermeyi kabul etmesi arasında ilişki olup olmadığını sordu. Coşkunoğlu, Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sunduğu soru önergesinde, “6 Ağustos 2009 günü Putin ile imzaladığınız protokoller, diğerlerinin yanında, 2 projeyi başlama noktasına yaklaştırdı” dedi. Coşkunoğlu, söz konusu 2 proje için şu değerlendirmelerde bulundu:

“Birincisi, nükleer santral ihalesidir. 24 Eylül 2008 tarihinde yapılmış olan ihaleye 11 firma davet edildiği halde sadece Rusya’da bir devlet şirketi olan Gazprom’un kontrolündeki Atomstroyexport firmasının başı çektiği konsorsiyum teklif vermiştir. Bir yarışmanın olmadığı ihalede verilen bu tek teklif, hiçbir açıklama yapılmadan, yaklaşık 11 aydır Bakanlar Kurulu’nda bekletilmekteydi.

İkincisi, Samsun-Ceyhan boru hattıdır. Hükümetiniz bu hattın yapım işinin her aşamasını Bakanlar Kurulu kararı ile ihalesiz bir şekilde, damadınızın genel müdürü olduğu Çalık Holding’e vermişti. Çalık Holding, hattın bitiş noktası olan Ceyhan’da petrol rafinerisi yapmak için de EPDK’dan lisans almıştı. Çalık Holding, ihalesiz aldığı boru hattı lisansını 2006’dan beri elinde tutuyordu ama Rusya petrol vermediği ve finansman olmadığı için iş proje aşamasından ileri gitmiyordu.”

‘Damat’ vurgusu

Coşkunoğlu, Başbakan Erdoğan’a şu soruyu yöneltti:

“Rus Atomstroyexport firmasının yarışmasız bir ihalede verdiği ve 11 aydır Bakanlar Kurulu’nda bir açıklama yapılmadan bekletilen teklife birden hükümetinizin olumlu bakmasının nedeni, damadınızın genel müdürü olduğu Çalık Holding’in Bakanlar Kurulu kararıyla ihalesiz üstlendiği Samsun-Ceyhan boru hattına Rusya’nın petrol vermeyi kabul etmesi midir? Değilse, nedir?”