Erdoğan'dan 'Çevreci Tipler'e Tabiat Dersi!



Başbakan Tayyip Erdoğan, dün Rize’de hidroelektrik santralı (HES) açtı, Karadeniz’de inşa edilen HES’lere karşı çıkan çevreleri, “Çevreci tipler vatandaşları yalan yanlış bilgilendiriyor” diyerek eleştirdi. FOTOĞRAF: FIRAT YURDAKUL / AA
 
Erdoğan, dün SANKO Holding tarafından İkizdere’de yapımı tamamlanan Cevizlik Hidroelektrik Santralı’nın açılışına katıldı. “Eskiden ‘su akar Türk bakar’ ifadesi kullanılırdı. Sonra biz buna bir ilave yaptık. Artık ‘su akar Türk bakar’ değil. ‘Su akar Türk yapar’ noktasına geleceğiz” diyen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

“Bakıyorsunuz birileri çıkıyor ‘Bu HES’ler olamaz’ diyor. Oluru için ne yapmak lazım bunu konuşmak gerekir. Bir insan olarak Allah’ın bize verdiği bu aklı, ‘ara da bul’ dediği ilmi biz bu yolda kullanmalıyız. Bizim için toprak, su ateş nimettir. Bunları üretime dönüştüreceğiz. En ucuz işletme noktasında HES’ler ve termik santralleri artıracağız. Nerede bu yatırımı yaparsanız karşısına birileri çıkıyor. Allah’ın bahşettiği rüzgarı enerjiye çevireceğiz, buna karşı, esiyor bu ya. Sen de oraya bir pervane koyuyorsun ve buradan enerji üretiyorsun. Aynı şekilde güneş enerjisi... Bunlardan istifade edeceğiz.”

“Ben bu toprakların çocuğum. Bazı ‘çevreci’ adı altında tipler, gruplar çıkıyor. Bu sıfatla da bu HES’lere karşı çıkıyorlar” diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

“Bunlar her türü enerji yatırımına karşı çıkıyor. Yalan yanlış bilgilerle de kamuoyunu vatandaşımı yanıltıyorlar. Diyorlar ki ‘akarsular ve dereler satıldı.’ Tamamen, dört dörtlük bir yalan. Çıkardığımız yasa ile sadece ve sadece suların kullanım hakkı, değerlendirme hakkı devrediliyor. Bu devredilirken, buradan da biz ülke olarak millet adına istifade ediyoruz. Tek bir akarsuyun bile satılması söz konusu olamaz. Derelerin kuruduğu iddia ediliyor. Bu da gerçek dışı. HES’ler suyu yutmuyor, buharlaştırmıyor, buradan alıp başka yere taşımıyor. Doğal hayatın devamına azami ölçüde hassasiyet gösteriliyor. Gerekli miktarda su, hatta suyun tamamı bazen nehir yatağına bırakılıyor, bırakılacak. Ağaç kesimi noktasında da yine kamuoyu yanıltılıyor. Sadece tünel giriş çıkış yerlerinde bir miktar ağaç kesiliyor. Tabiat bize emanettir. Herkesten önce biz koruruz. Biz doğa aşığıyız, doğa delisiyiz. Kimse bu konuyu istismara kalkmasın.”

Başbakan, konuşmasında çevrecilerin yanı sıra ‘çantacılar’ı da hedef aldı: 

“Bir de çantacılar türedi bu ülkede. Bu çantacılar her türlü fırıldağı çevirerek boşluklardan istifade ettiler. Gittiler EPDK’dan şurdan buradan imtiyazları aldılar ve bu ülkenin aleyhine kullanıyorlar. Bunların peşine düştük. Bunların ümüğünü sıkmaya mecburuz. Girişimcilerimizi de uyarmamız lazım. Sakın gidip de bu adamlara bol bol paralar vermek suretiyle devletin hakkını bunlara adeta bir hak, rüşvet komisyon haline dönüştürmeyin.”

Erdoğan düğmeye bastı dereler şırıl şırıl aktı



Başbakan Erdoğan’ın dün açılışını yaptığı Cevizli HES’in su alma bölgesinde dereye tam miktarda su bırakıldığı gözlendi. Derelerin Kardeşliği Platformu Sözcüsü Ömür Şan aynı bölgede bir süre önce dereye az su bırakıldığı gerekçesiyle basın açıklaması yapmıştı. İki fotoğraf arasındaki fark dereye bırakılan su miktarını da gözler önüne serdi.