Ereğli Demir Çelik İşletmesi 'İş Sağlığı ve Güvenliği'nde Örnek



Avrupa İş Sağlığı ve Güvenliği Ajansı, Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü kapsamında 'Sağlık ve güvenlik alanında iyi uygulama örnekleri' ödüllerini verdi. 9. Avrupa İyi Uygulama Örnekleri Yarışması’nda sekiz kurum ve şirket ödül kazanmayı hak etti. Ödüller, 'Risk Değerlendirmesine ilişkin Sağlıklı İşyerleri Kampanyası' kapsamında verildi. Ödül alan ve övgüye değer bulunan başvurular işyerlerinde risk değerlendirmesi konusunda iyi sağlık ve güvenlik uygulamalarını teşvik ettiler. Bu kapsamda basılan kitapçıkta Türkiye’den Ereğli Demir Çelik İşletmesinin de arasında bulunduğu ödül alan iyi uygulama örneklerine yer verildi.

Avrupa çapında yüzlerce kurum ve şirketin katıldığı yarışmada başarılı olanlar, Avrupa Birliği dönem başkanı Çek Cumhuriyeti tarafından Prag’da düzenlenen 'Avrupa İşyerinde Sağlık ve Güvenlik 21. Yüzyıl Kongresi' nde ödüllerini aldılar.

AB Komisyonu İstihdam, Sosyal İşler ve Fırsat Eşitliğinden sorumlu üyesi Vladimir Spidla yaptığı açıklamada, “Ödül alan şirketler ve kurumlar hem kazaların azalmasını sağlayarak hem de işyerinde çalışanların sağlığını koruyarak risk değerlendirmesinin teşvik edilmesine inanılmaz bir katkıda bulundular. Bu iyi uygulama örnekleri, uygulamakta olduğumuz AB İşyerinde Sağlık ve Güvenlik Stratejimiz (2007-2012) ile paralellik göstermektedir. Bu strateji meslek hastalıklarına yöneliktir ve işyeri kazalarını Avrupa Birliği’nde dörtte bir oranında azaltmayı hedeflemektedir” dedi.

Çek Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Petr Necas de risk değerlendirmesinin ekonomi üzerindeki olumlu  etkisine değindi. Ödül alan ve övgüye değer bulunan örneklerin de gösterdiği gibi, standartlara uygun risk değerlendirmesinin iş dünyasına sağladığı birçok fayda bulunduğunu şu sözlerle ifade etti:

“İşyerlerini daha güvenli ve sağlıklı hale getirmek iş göremezliği ve sigorta masraflarını düşürür ve işçilerin motivasyonunu ve verimliliğini artırır.”

EU-OSHA Başkanı Jukka Takala , ödül kazananlar için, “Düzenlenen İyi Uygulama Ödülleri yarışması için, Avrupa’daki üye ülkelerden, risk değerlendirmesi ile ilgili yüzlerce iyi uygulama örneği toplanmıştır. Ülke bazındaki değerlendirmelerden sonra 50 örnek Avrupa düzeyinde yarışmak üzere Ajansımıza gönderilmiştir. Başarılı bulunan 17 kurum gerçekten de adaylar arasındaki en iyileridir. Ödül alan ve övgüye layık görülenlerin hepsi Sağlıklı İşyerleri Kampanyası’nın mesajlarını bir kez daha vurguladılar. Bu örnekler aslında risk değerlendirmesinin karmaşık olmadığını, fazlaca bürokrasi gerektirmediğini veya sadece uzmanlar tarafından yerine getirilebilecek bir görev olmadığını göstermektedir” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin ilk defa yer aldığı organizasyon için İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından ülke çapında 50 adet İyi Uygulama Örneği toplandı ve ulusal bir komite tarafından yapılan değerlendirme sonucu en başarılı iki örnek EU-OSHA’ya gönderildi: Ereğli Demir Çelik Fabrikaları T.A.Ş. (ERDEMİR) ve Ford Otomotiv Sanayi A.Ş.

EU-OSHA’nın Avrupa’dan gelen örnekler arasında yaptığı değerlendirme sonucu, ERDEMİR firmasının örneği büyük bir başarı göstererek Avrupa'daki ülkelere risk değerlendirmesi konusunda örnek gösterilen bir uygulama olarak seçildi.