Eren: TOKİ, Bir Günlük Müteahhide İş Veriyor

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar'ı ve siyasetçileri eleştiri yağmuruna tuttu. TMB tarafından İstanbul'da düzenlenen toplantıya konuk konuşmacı olarak davet edilen TOKİ Başkanı Bayraktar'ı kürsüye davet etmeden önce, müteahhitlerin sorunlarını anlatan Erdal Eren, belge kiralayarak bir günde müteahhit olanların TOKİ'den iş aldığını söyledi. Eren şöyle konuştu: "Bazı kişiler bir yönetme veya denetim belgesi kiralayarak bir günde müteahhit oluyor ve 'işi alayım sonrası Allah kerim' diyerek malzeme maliyetinin bile altında fiyatlara TOKİ'den ihale kazanıyor. Tanrı onların yaptıkları denetimsiz yapılarda oturanları korusun. Öte yandan TOKİ'ye iş yapan müteahhitlerin TOKİ tarafından batırıldığına ilişkin şikayetler geliyor" dedi.

Yasayı sulandırdılar
Taksi şoförü olmak için bile diploma ve sınav gerektiğini vurgulayan Erdal Eren, şunları söyledi: "Binlerce kişinin hayatı, ilkokul mezunu bile olmadan 9-10 katlı apartman inşa eden müteahhitlerin insafına terkedilmiş durumda. Depremlerde binlerce canımızı kaybediyoruz. Yetkililerimiz olup bitenleri seyretmekle yetiniyor.
Etkin bir denetim mekanizması oluşturacakları yerde, orijinal hali doğru yorumlanmış olan Kamu İhale Yasası'nı da sulandırıp, yozlaştırdılar. Dünyanın hiçbir yerinde olmayan denetim ve yönetme belgelerinin iş bitirme belgesinin önüne geçirilmesi uygulaması ihale yasasının hepten yozlaşmasına neden oldu."

Kalitesizliğin plan yapanlardan planları yüzlerce kez değiştirenlere, ihale düzenleyenlerden müteahhitlere kadar birçok kesim için geçerli olduğunu belirten Eren, büyük depremlerin üstünden 9 yıl geçmesine karşın hiçbir önlem alınmadığını söyledi.

3 bin 900 kere değiştirdiler
Eren, "İmar komisyonları tıkır tıkır çalışırken geçen 9 yıllık sürede deprem komisyonu bir kere bile toplanmadı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, son dört yılda 3 bin 900'den fazla imar planı değişikliği yapmış. Günde ortalama 3 plan değişikliği eder. Bu plansızlık değil de nedir? İçinde bulunduğumuz otelin etrafında verilen imar izinleriyle yakın gelecekte yapılacak on binden fazla yeni konut ve işyeri Büyükdere Caddesi'ni içinden çıkılmaz bir hale getirecek" dedi.

Kalfa olmayan müteahhit oluyor
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye'de kalfa, usta olamayanların müteahhit olup mesleğin kimyasını bozduklarını kaydetti. Bayraktar, "Müteahhitlik sektörünün maalesef Türkiye'de imajı bozuk. Bu mesleğin saygın hale getirmek için el birliği içinde daha çok gayret etmeliyiz" dedi.
TOKİ'nin konut üretimine devam edeceğini belirten Bayraktar, şöyle konuştu: "İhtiyacı olanların konut alma gücü yokken, özel sektör de Doğu'ya gitmiyorken bu işi bir müddet daha yapacağız. Bazı müteahhitler bizi, konut satamadıkları için eleştiriyorlar. Herkesin yapabileceği işlerde kâr marjları aşağı çekilmediği sürece iş yapmak zordur."

Bayraktar, 400 civarında müteahhitle çalıştıklarını, bunlardan bazılarına iş vermemeye çalıştıklarını ifade ederek, "12 veya 13 müteahhitlik firmasının işini feshettik. Feshettiğimiz müteahhitler, en çok yardımı yaptığımız arkadaşlar" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem ve Zemin İnceleme Müdürü Mahmut Baş, TMB Başkanı Eren'in plan tadilatları konusundaki eleştirilerine yanıt verdi. Baş, "Plan tadilatı müteahitlerin talebi üzerine yapılıyor. İçinde bulunduğumuz bina da plan tadilatıyla yapıldı. Deprem konusunda yaptığımız çalışmalar ise müdürlüğümüzün internet sitesinden takip edilebilir" dedi.