Erginoğlu & Çalışlar, Ağa Han Ödülleri’nde Finalde



2015 yılında German Design Council tarafından verilen Iconic Awards’un kazanan projeleri arasında yer alan ‘New Power Station’, 2016 Ulusal Mimarlık Ödülleri’nin de aday projeleri arasında...

Dünyanın en saygın ödüllerinden biri olan Ağa Han Mimarlık Ödülleri’nde bu yıl 69 ülkeden 348 proje aday gösterildi. Ana Jüri’nin değerlendirmeleri sonucunda, tasarımı Erginoğlu & Çalışlar tarafından gerçekleştirilen ‘New Power Station’ın da içinde bulunduğu 19 proje finale kaldı. 

Finale kalan projeler, mimar, mühendis ve mimarlık disiplininin önemli oyuncularından oluşan uzman ekipler tarafından ziyaret edilerek ciddi bir değerlendirmeye tâbi tutulacak. Projeler hakkında oluşturulan raporlar, kazanan projelerin belirlenmesi için Ana Jüri’ye sunulacak.

Aga Han Ödülü adaylığıyla ilgili olarak açıklama yapan Kerem Erginoğlu ve Hasan Çalışlar, "Bu projenin finalist olmasının Azerbaycan ve Bakü’de son yıllarda artan mimari ve inşaat faaliyetlerine olumlu bir etki yapacağını umuyoruz." diyerek duydukları mutluluğu belirttiler. 

Ağa Han Ödülleri, bireysel binalarla sınırlı tutulmadan, Müslüman toplumların ihtiyaçlarına cevap veren geniş bir yelpazedeki projeler arasından seçiliyor. 39 yıldır gerçekleştirilen ödüllerin bir başka özelliği de sadece mimarlık ofislerini değil, işveren, mühendis, belediye, uygulama ekibi gibi projenin gerçekleşmesinde rol oynayan diğer oyuncuları da ödüllendiriyor olması. İlki 1976 yılında gerçekleştirilen Aga Han Mimarlık Ödülleri’nde, bugüne kadar 110 proje ödül kazandı. 

Reklam Goruntulenme Bolumu


Bakü New Power Station:

Ağa Han Mimarlık Ödülü’nün finalisti olan ‘New Power Station’projesi, Bakü’nün güney tarafında bulunan bir koyda, petrol platformlarında çalışan teknelerin doğal bir liman olarak yanaştığı, eski tersanenin bulunduğu bölgede yer alan binaların restorasyonu ve bu bölgenin master planını ele almaktadır.

1900’lü yılların başında Siemens tarafından yapılan enerji santrali binası, işlevini yitirmekle beraber, görkemli bir taş bina olarak bölgenin karakterini belirleyen bir etkiye sahiptir.

Masterplanın şekillendirilmesindeki en önemli unsur, mevcut “New Power Station” binalarının, istenilenin aksine, yıkılıp yeniden yapılması yerine, restore edilmesi ve bölgeye yeni bir kimlik kazandırılması yönünde verilen karardır. Bu doğrultuda binalar,  Bakü’nün hızlı gelişimine paralel olarak doğan eğlence ve kültür mekânları ihtiyacına cevap verecek şekilde yeniden işlevlendirilmiştir. ‘New Power Station’ binaları, farklı organizasyonlara imkân tanıyan, içerisinde; kültür ve sanata yönelik aktiviteler, kongre, seminer, caz kulübü ve fuarların gerçekleşeceği çok amaçlı salonların bulunacağı bir yapı grubu olarak tasarlanmıştır.

Bakü New Power Station

Proje Künyesi:

Tasarım Ekibi:
 İ. Kerem Erginoğlu, Hasan C. Çalışlar, Fatih Kariptaş, Serhat Özkan, Zeynep Şankayanağı, Sezen Bilge, İdil S. Yücel, Füsun Seçer Kariptaş
İşveren: Pasha Construction
Proje Tarihi: 2013
Yapım Tarihi: 2013
Proje Yeri: Bakü / Azerbaycan
Adres: 153 Neftchiler Aveaz 1010, Baku, Azerbaijan