‘Erken Uyarı’ İşletilmedi



İstanbul’da ve Trakya’da 32 yurttaşın ölümüne neden olan sel felaketinin, erken uyarı sistemi işletilmediği için engellenemediği belirtildi. Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nün 2 ay önce iktidar tarafından kapatılması felaketteki ihmal iddialarını kuvvetlendirirken iktidar temsilcilerinin suçu halkın üzerine atması da sert tepki çekti.

TBMM Bayındırlık Komisyonu Üyesi CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, Erken Uyarı Sistemi’nin afet bölgelerinde çalıştırılmaması ve halkın uyarılmaması nedeniyle çok sayıda yurttaşın yaşamını yitirdiğini dile getirdi.

“Yaşanılması olası doğal afetler öncesinde alınması gereken önlemler alınmadığı gibi bu süreçte yetkili kurum olan Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nün de iki ay önce kapatılması yönünde kanun çıkartılmıştı. Doğal afetlerin sık yaşandığı ülkemizde Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nün kapatılmasındaki yanlışlık birkaç ay içinde ortaya çıktı” diyen Topuz, TEFER olarak tanımlanan ve Dünya Bankası’nın kredisiyle gerçekleştirilen bir proje kapsamında Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü (DMİ) ile Devlet Su İşleri’nde toplam 356 tane uydu haberleşme sisteminin işletilmekte olduğunu kaydetti. Topuz, şunları kaydetti: “Bartın’a gelebilecek taşkınları erken uyarı amaçlı kurulmasına rağmen son taşkında TEFER sistemi çalıştırılmadığından yöre halkı zamanında uyarılamamıştır. Yine aynı şekilde Marmara bölgesinde de halka yerinde ve zamanında uyarıda bulunulmamıştır. Aslında sistem işletilmemektedir demek daha doğrudur. Çünkü çalışır durumda olduğu halde çalıştırılmamaktadır.”

• CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, hiçbir yetkilinin özür dilemediğini belirterek, “Erdoğan ‘Dere yatağı intikamını alır’ diyor. Sen bunları 15 yıldır görmedin mi?” diye konuştu.

• CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak ise “Kentsel rantların oluşmasına ve bunların şahsileşmesine göz yuman bir iktidarın şimdi çıkıp da bunun sorumlusu insanoğludur demesini çok fazla anlamak mümkün değil” diye konuştu.

• CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Ali Özpolat, “Dünyanın her yerinde kentlerin imar planları 100-150 yıl sonrasını öngörür. AKP’li yöneticiler ise yalnızca ‘Nasıl kentsel rant sağlarız, nasıl popülist oluruz?’ diye düşünüyorlar” diye konuştu.

Utanç verici

• DSP Genel Başkanı Masum Türker de, benzer bir felaketin 1995 yılında Erdoğan’ın belediye başkanı olduğu dönemde yaşandığını söyleyerek, “Bu konuda, bize söylenen ‘Belediye ile DSİ arasında ihtilaf var’. Bunu anlamak da mümkün değil” dedi.

• İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Erkan Önsel, felakette yaşanan ölümlerin “utanç verici” olduğunu söyledi.

• EMEP İstanbul İl Başkanı Güven Gerçek yaptığı yazılı açıklamada, “Kenti yönetenler, rantçılara, talancılara, yağmacılara göz yumdukları için, korunması gereken yerler imar işgaline açılmıştır” dedi.

• Devrimci Sosyalist İşçi Partisi Genel Başkanı Doğan Tarkan da yaşananları “cinayet” olarak nitelendirdi.