Eroğlu: Şartlarımız Dikkate Alınırsa Kyoto'yu İmzalarız



Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin bugüne dek taraf olmaya yanaşmadığı Kyoto Protokolü'nü, gelişmesine engel olmayacak şekilde özel şartları dikkate alarak imzalayabileceğini söyledi.

Eroğlu, Akdeniz ülkeleri çevre bakanlarının katıldığı toplantı için dün Tunus'a gitti. Toplantıda gelecek ay Endonezya'da düzenlenecek uluslararası zirve için hazırlık yapılacak. Sera gazı salınımının azaltılmasını amaçlayan 1997 tarihli Kyoto Protokolü 2012'de sona erecek. Aralık ayındaki zirvede 2012'den sonrasına ilişkin yeni anlaşma imzalanması bekleniyor. Eroğlu, dün Tunus'a hareketinden önce Kyoto'ya yeşil ışık yaktı:

"Türkiye'nin küresel iklim değişikliğinde suçu yok. Türkiye'nin karbondioksit eşdeğer toplam emisyon miktarı, Avrupa Birliği ülkelerinin üçte biri, dörtte biri, ABD ve Kanada'nın beşte biri, altıda biri kadardır. Türkiye'nin gelişmesine mani olmayacak şekilde özel şartları da dikkate alarak Kyoto'yu imzalamaya hazır olduğumuzu söyleyeceğiz. Ama özel şartlarımızın dikkate alınması lazım. Biz üzerimize düşeni yapıyoruz ama bunun sanayi ve gelişmemizi engelleyecek ölçüde olmaması lazım. Belli bir oranda emisyon artış eğilimini azaltarak devam etmemiz gerektiğini düşünüyorum."

Türkiye Yeşilleri İklim Değişikliği ve Küresel Ekoloji grubundan DR. Ümit Şahin'e göre, Eroğlu'nun açıklamaları olumlu: "Kyoto gelişmiş ülkelere sera etkisi yaratan gaz emisyonlarını 2012 yılında 1990'a göre ortalama yüzde 5.2 oranında azaltmış olmaları koşulunu getiriyor. Türkiye'yse 'henüz gelişmekte olan' ülkeler içinde olduğunu belirterek, endüstrileşmesinin engellenmesini istemiyor. Bu nedenle 'gaz salınımını düşürecek yüzde hedefi' almadan imzalamaya çalışacak. Bu da zor."
Ancak Şahin, bakanın Türkiye'nin iklim değişikliği konusunda masum olduğu açıklamasına itiraz ediyor:

"Toplam karbondioksitinin yüzde 1'ini Türkiye salıyor. Yüzde 1 küçük bir oran gibi görülebilir ama 195 ülke arasında ilk 20'deyiz. Zaten yüzde 25 gibi büyük bir oranı ABD, yüzde 15'ten fazlasını Çin salıyor. Bu durumda beşinci ve altıncı sıradan sonra zaten gaz salınım oranları yüzde 2 -3 gibi rakamlar oluyor."
Yaklaşık 170 ülkenin imzaladığı Kyoto, küresel iklim değişikliğine karşı tek 'küresel' eylem planı. Kyoto'yu imzalayan ülkelerin kömürden doğalgaza geçmesi; otomotiv, kâğıt ve enerji santralları gibi yatırımlarında filtreleme önlemleri alması gerekiyor.