Ersin Özince: Gayrımenkul Kredilerinde Sorun Yok



İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, şubat ayında kredi kullanımının arttığı yönündeki iddiların doğru olmadığını belirterek, döviz kredilerinin azaldığını, Türk Lirası kredilerin de yerinde saydığını söyledi. "Mevduat yağmıyor ki ucuz kredi verelim" diyen Özince, "Sorunlu krediyle karşı karşıyayız. Küçük esnafta, kredi kartlarında ve tarım kredilerinde sorun var ama gayrimenkul kredilerinde sorun yok. Şimdilik idare ediyoruz" dedi.

Önceki gün İş Bankası tarafından "Yeni Dönem, Yeni Beklentiler" konulu toplantı sonrası iş dünyasının sorularını yanıtlayan Özince, kredilerde yaşanan sorunun daha çok kredi kartı ve küçük esnaf kredilerinde olduğunu belirterek "Gayrimenkul kredilerinde hemen hemen hiç sorun yok. Ancak biz gayrimenkulü fonlayacak uzun vadeli krediyi hiçbir yerden bulamıyoruz. Mutlaka refinansman kuruluşu oluşturulması gerekiyor" dedi. Gayrimenkul ortaklıkları tarzında kuruluşların finasman imkanı bulması gerektiğini söyleyen Özince, bu piyasayı destekleyecek, tahvil ihraç edebilecek, varlığa dayalı menkul kıymet ihraç edebilecek aletlerin geliştirmesi lazım" dedi.
    
2001 krizinde lojmanları sattık

Küresel ekonomik krizden çıkış için Türkiye'nin mutlaka sermaye gücünü artırması gerektiğini söyleyen Özince, bunun yolunun tasarruftan geçtiğini söyledi. Özince, "2001 krizinde ben çalışanlarımın lojmanlarını sattım ve sermaye olarak koydum. Daha da yapmak durumundayım, bugünkü durumda İş Bankası'nın uluslararası güçlü sermaye piyasası erişimi olan bankalarla rekabet etmesi için sermaye gücünü daha da artırması lazım" diye konuştu. Sermaye gücünün artırılması için tasarrufun önemine dikkat çeken Özince, Türkiye'de bankacılık yapma maliyetlerinin son derece ağır olduğunu belirterek, iş dünyasına verilen off shore kredilerden yenilen cezaların bankaların bütün kârlarını götürdüğünü kaydetti.

Herkesin kendi borcunu düşünmesi gerektiğinin altını çizen Özince, "Ben yurtdışı borcu olan bir şirketim. Biz kendi borcumuzu ne devletin ne vatandaşının sırtına yük etmemek üzere borçlandık. Herkes de böyle yapmış olmalı" dedi. Özince, dışarıdan kullanılan kredilerin, miktar, vade ve fiyatındaki olumsuzlukların devam ettiğini söyledi.