Ertuğrul Günay: “Ilısu Baraj Projesi Baştan Yanlıştı”



12 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf ile milyonlarca canlıya ev sahipliği yapan Dicle Vadisi, Temmuz 2019’da su tutulmaya başlanan ve 50 yıl ömrü olacağı öngörülen Ilısu Barajı’nın suları altında bırakılmak isteniyor. Resmi temel atma törenin 2006’da yapıldığı Ilısu Baraj ve Hidro Elektrik Santrali (HES) projesinin inşaatının yapımına 2010 yılında başlandı.

Cumhuriyet'ten Mehmet Kızmaz’ın haberine göre; 29 Ağustos 2007 ve 24 Ocak 2013 tarihleri arasında Kültür ve Turizm Bakanı olan Ertuğrul Günay açıklamalarda bulundu.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Geçmiş bütün iktidarların barajlarla övündüğünü, AKP’nin de bu siyasi geleneği sürdürdüğünü ifade eden Günay, “Bakanlığımın yapması gereken baraj havzasında kurtarma kazılarını tamamlamaktı. Görevde kaldığım süre boyunca kazı işlemlerini titizlikle devam ettirdik. Bu nedenle dönemimde su tutma işi başlamadı.” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile birçok kez bir araya gelerek projenin, Hasankeyf’i koruyacak biçimde revize edilmesini istediklerini ifade eden Günay, “Ancak bu saatten sonra bunun mümkün olmadığı cevabını aldık.” diye konuştu.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.