Ertürk: Zorlu Adım Atsın Yoksa Biz Attıracağız



Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk'ten, Basmane'de inşaatı 10 yıldır duran Dünya Ticaret Merkezi (DTM) çalışmalarıyla ilgili Mazhar Zorlu Holding ve Güçbirliği Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu'ya sert mesaj geldi. Zorlu'nun TMSF'nin geçen yıl ekim ayında şirketlerine haciz işlemi başlatmasının ardından, DTM sorununun çözümü için adım atmadığını ifade eden Ertürk, "Adım atması lazım, yoksa biz attıracağız" dedi.

Çözüm 2 aşamalı

DTM sorununun imar planıyla ilgili belediye ayağını ay sonuna kadar çözmeye çalıştıklarını belirten Ertürk, "Burada sorunun çözümü 2 aşamalı. Belediye ile ilgili olan kısmını yıl başından önce çözmek istiyoruz. Sonra, buradaki inşaatın yapılması gerekiyor. Bu da ekonomik şarta bağlı. Zorlu'nun da çözüme yardımcı olması lazım. Yardımcı olmasa da biz yardımcı olduracağız. Zorlu yıllardır ortak buluyor. Artık ortaklarıyla bir şeyler yapmasını istiyoruz. Adım atması lazım, yoksa biz attıracağız" diyerek tepki gösterdi. Ertürk'ün sözlerine yanıt veren Zorlu ise, bugüne kadar EGS şirketlerinin yönetiminin oluşmasını beklediğini belirterek, bundan sonra gerekeni yapacağını söyledi.

Uyarı yaptı

Önceki gün İzmir'e gelen Ertürk, daha sonra EGS yöneticileri ile 2 saat toplantı yaptı. Ertürk, EGS Holding ve EGS Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı şirketlerinin EGS ortakları ile yaptıkları, "borç ödeme" protokolü kapsamında faaliyetlerine başlamasının ardından, EGS Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Akgün ve Yönetim Kurulu üyeleri ile süreci değerlendirdi. Basına kapalı yapılan toplantı sonunda Yeni Asır'ın sorularını yanıtlayan Ertürk, Dünya Ticaret Merkezi ile ilgili açıklama yaptı. Ertürk, toplantıda Zorlu'ya uyarıda bulundu.

İmar sıkıntısı

DTM'nin İzmir Büyükşehir Belediyesi ile imar konusundaki sıkıntısını çözmek için son aşamaya geldiklerini açıklayan Ertürk, bu süreçte projenin ortağı Zorlu'nun da çözüme yardımcı olmasını istedi. Sorunun çözümü için belediye ile ilgili ufak teknik konuların olduğunu belirten Ertürk, "Zorlu çözüme yardımcı olmasa da biz yardımcı olduracağız. Belediye ile ilgili sıkıntı çözülürse, geriye buranın değerlendirmesi kalıyor. Zorlu'nun bulduğu ortaklarla bir şey yapmasını istiyoruz" diye konuştu.

Olumsuzluk yok

EGS Grubu ile protokü imzaladıklarını ve 2 şirketin faaliyete geçtiğini vurgulayan Ertürk, halen yaşanan krizin EGS ve diğer imzaladıkları protokollere şu anda olumsuz bir etkisi olmadığını kaydetti. Ertürk, şöyle konuştu:
"EGS'nin İpekyolu projesinde de yargı süreci sürüyor. Biz yargı kararlarını dikkate alarak revizyon yapmıştık. Ama olay tekrar yargıya taşındı. Şimdi onun sonucunu bekliyoruz. Artık top bizden çıktı. EGS şirketlerinin yeni yöneticileri konuyu takip ediyor. İhtiyaç duyulduğunda desteğimizi de vererek bu işi yoluna koymaya çalışıyoruz."

Sorun bulunmuyor

Ertürk'ün sözlerine yanıt veren Zorlu ise, DTM ile ilgili olarak hiçbir sorun olmadığını söyledi. Bugüne kadar EGS şirketlerinde yönetimin yeniden belirlenmesini beklediğini açıklayan Zorlu, "EGS yöneticileri ile bir araya geleceğim. TMSF ile de problem yok. Gereken yapılacak. Kimsenin şüphesi olmasın" dedi.

İzmir'in göbeğinde dev çukur

. Dünya Ticaret Merkezi'nin temeli 10 yıl önce atıldı
. Daha sonra inşaat imar planları yüzünden hayata geçirilemedi, çukur olarak kaldı
.  Arsa hisselerinin yarısı Güçbirliği Holding'e, yarısı da EGS Gayrimenkul'e ait
. 2007'de arsa TMSF tarafından 77 milyon YTL bedelle satışa çıkarıldı
. Büyükşehir Belediyesi'nin itirazıyla satış durduruldu
. Projenin 45 bin metrekarelik bölümünde alışveriş merkezi ve hipermarket bulunuyor
. 65 bin metrekarelik ikinci bölümünde ise otel, sergi ve iş merkezleri yer alıyor