Erzincan'da Haydar HES'ine Durdurma



Bianet'ten Nilay Vardar'ın haberine göre, Mahkeme, Erzincan Şıhköy Deresi üzerinde yapılması planlanan Haydar Regülatörü ve Hes Projesi'ne karşı yürütmeyi durdurma verdi.

Sivas İdare Mahkemesi, Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi adına Barış Yıldırım'ın açtığı dava sonucu uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararlar doğabileceği için bilirkişi keşfi yapılana kadar projenin yürütmesini durdurdu.

Havza korunmalı

Tercan İlçesi Konarlı Köyü ile Esenevler Köyü sınırlarında bulunan Şıhköy Deresi Havzası, peyzaj, silüet, topografya açısından ender bulunan özelliklere sahip.

Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi, Şıhköy Deresi Havzası’nın 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak tespit ve tescil edilmesi için Erzurum Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'na başvurmuştu.

Ur kekliği, pullu alabalık

HES projesine karşı açılan davada da Şıhköy Deresi Havzası’nda endemik flora ve fauna türleri bulunduğuna dikkat çekilerek şöyle dendi:

* Havzada Dağ Keçisi, Ur Kekliği, Vaşak, Kırmızı Pullu Alabalık gibi nadir fauna türleri bulunuyor.

* Bahsi geçen fauna türleri ülkemizin de taraf olduğu Bern Sözleşmesi kapsamında koruma altında ancak ilgili proje tanıtım dosyasında korunması gereken alan bulunmadığı belirtilerek gerçeğe aykırı tespit yapıldı.

* Esenevler Köyü sınırları dahilinde bulunan Şirinli Kalesinden dolayı bölge  1. Derecede Doğal Sit Alanı veya doğa koruma statüsüne sahip olması gerekiyor.

Tarım ve hayvancılığı bitirecek

* Bölge 1. Derece Deprem Bölgesi, bölgede diri fay hattı bulunuyor. Ayrıca proje sahasın yoğun heyelanlı bir bölge olduğu için HES'ten üretilecek enerjiyi taşıyacak elektrik iletim hatlarının dikkate alınmamış.

* Planlanan projeyle yörenin tek geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılığa büyük zarar verilecek, projeye ilişkin yöre halkının görüşlerine başvurulmadı.

* Ayrıca projeye dini bir sıfat olan Haydar isminin verilmesi yöre halkını incitti.