Her Geçen Gün Artan Dip Otları Kızılırmak Deltası’nı Tehdit Ediyor

Samsun’un Bafra İlçesi’ne bağlı Yörükler Beldesi’ndeki Kızılırmak Deltası ve Kuş Cenneti, artan dip otlarının tehditi altında. Delta, içindeki çok sayıdaki göl, aşırı otlanmaya paralel olarak kuruma tehlikesiyle karşı karşıya.Göllerdeki dip otlarının temizlenmemesi balıkları ve sazlık alanlarda yaşayan binlerce kuş türünü tehdit ediyor. Deltada dip otlarının çürümesiyle balıkçılığın bittiğine dikkat çeken belde sakinleri, deltanın ıslah edilmemesi halinde gölün zamanla kuruyacağının altını çiziyor. 140 farklı türde kuşun yaşadığı, eşsiz doğal güzelliğe sahip Kızılırmak Deltası, nesli tükenmekte olan birçok kuşu da bünyesinde barındırıyor.

Yörükler Belediye Başkanı Süleyman Eroğlu, delta otların acilen temizlenmesi gerektiğini söyledi. Bölgenin korunması için gerekli önlemlerin alınmasını isteyen Başkan Eroğlu, böyle bir projeyi belediye olarak yapmalarının mümkün olmadığını kaydetti. Bunun için profesyonel bir ekibe ve trilyonlarca liraya ihtiyaç duyulacağını vurgulayan Belediye Başkan Eroğlu, “Kızılırmak Deltası ve Kuş Cenneti, bir çok ülkeden yüzlerde araştırmacının ilgisini çekiyor. Deltanın ekolojik dengesini korumak için titizlikle çalışıyoruz ancak belediye olarak elimizden fazla bir şey gelmiyor. Burada 48 bin dönüm gölet arazisi var. Gölün temizlenmesi için gerekli makamlara durumu ilettik ancak yeteri ilgili göremedik.” şeklinde konuştu.

Kızılırmak’ın Karadeniz’e döküldüğü alanın da içinde yer aldığı 56 bin hektarlık Kızılırmak Deltası, Türkiye’nin en önemli sulak alanlarının başında geliyor. Kızılırmak Deltası, Avrupa kuş alanları envanterindeki en önemli 4 kriterden 3’üne (en az 20 bin su kuşunu barındırma, nesli tüm dünyada tükenen türleri barındırma ve sayıları Avrupa’da hızla azalan türlerden önemli sayıda barındırma) sahip bulunuyor.