Esenboğa Yolu Tamamlandı

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından rekor sayılacak bir sürede yapımı tamamlanan "Başkent'in hatta Türkiye'nin giriş kapısı" olarak nitelendirilen Esenboğa Havalimanı Yolu, yeni yapılan Esenboğa Dış Hatlar Terminal binası ile birlikte, 13 Ekim'de resmi törenle açılacak.

Ankara Büyükşehir Beledi Başkanı Melih Gökçek, rekor sayılacak bir sürede yolun genişletilip yenilendiğini belirterek, "Esenboğa Yolu'nu ülkemize yakışır bir hale getirdik" dedi. Başkan Gökçek, Ankara Çevre Yolu Köprüsü ve Esenboğa Havalimanı girişi arasındaki yol genişletme çalışmalarının tamamlandığını, TAV tarafından yapılan Esenboğa Havalimanı'yla birlikte Ankara'nın başkent oluşunun 83. yıldönümü olan 13 Ekim Cuma günü resmi açılışın yapılacağını bildirdi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, ASKİ tarafından Mayıs ayında inşaatına başlanan 15 kilometrelik "Esenboğa Yol Genişletme ve Yeniden Düzenleme" çalışmalarının ana yol güzergahını, 3 ay gibi kısa bir süre içersinde tamamlayarak, araç trafiğine açtıklarını söyledi. Proje kapsamında 4 şeritten 8 şeride çıkarılan, yan bağlantı yolları ve çevre düzenlemeleriyle birlikte Esenboğa Yolu'nun rekor sayılabilecek bir süre olan 103 günde tamamem bitirildiğini anlatan Başkan Gökçek, Esenboğa Yolu'nun Türkiye'ye yakışır bir hale getirildiğini söyledi.

Günde 2 bin işçi ve 500 iş makinesiyle 24 saat aralıksız çalışarak, otoban standartlarında bir yol yaptıklarını, proje çerçevesinde çevre yolu çıkışından, Esenboğa Havalimanı girişine kadar 15 kilometrelik bir güzergahta bulunan 2 veya 3 şeritli olan yolun 4 geliş ve 4 gidiş olmak üzere 8 şeride çıkardıklarını ifade eden Başkan Gökçek, "Ayrıca ana yola paralel olarak, inşa edilen köprülü kavşaklar, alt üst geçitler, bağlantı ve servis yollarıyla birlikte bu yol eskisinden çok daha güvenli ve konforlu oldu" diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, Esenboğa Yolu Projesi kapsamında 15 kilometre ana yola ilave olarak yapılan 15 kilometrelik yan bağlantı yollarıyla birlikte toplam yol uzunluğunun 30 kilometre olduğunu kaydederek, ayrıca yol güzergahında 6 adet köprülü kavşak,1adet köprünün inşasının gerçekleştirildiğini belirtti.

"Esenboğa Yol Genişletme ve Yeniden Düzenleme" çalışmaları kapsamında yapılan işler hakkında bilgi veren Başkan Gökçek, şöyle devam etti:

"Proje kapsamında biz bu bölgenin alt yapısında 18 kilometre kanalizasyon, 24 kilometre yağmursuyu, 15 kilometre içme suyu, 14 kilometre sulama suyu borusu döşedik. Yolda 24 kilometre yeni telefon hattı, 90 kilometre fiber optik, 20 kilometre bakır kablo, 160 kilometre alçak gerilim kablosu, 110 kilometre orta gerilim kablosu çekerken, 12 adet trafo merkezi ile 975 adet elektrik direği dikildi.

Köprü yapımlarında ise 8 bin ton demir, 85 bin metreküp beton, 40 kilometre fore kazık imalatı yapılırken, 2 bin 750 metre tül betonarme duvar ile 3 bin 900 metre tül taş duvar yapıldı. Yollara 300 bin ton sıcak asfalt ile 684 bin ton asfalt altı temel malzemesi kullanıldı.

Ayrıca 30 bin metre granit bordür, 30 bin metre orta refüj taşı ve 45 bin metrekare granit kaldırımı yapıldı." Başkan Gökçek, Esenboğa Yolu üzerinde Çubuk, Çankırı bağlantıları ile Pursaklar, Karacaören, Saray ve yeni yerleşim alanlarına olan girişlerin modern ve güvenli bir hale geldiğini belirterek, yer yer 55 metre genişliğe ulaşan yolda, yol kenarlarında yaya kaldırımları, otobüsler içinde modern duraklar oluşturulduğunu söyledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, Esenboğa Yolu'nda sağlı sollu yeşil bantlar da yapıldığını, yol boyunca boylu ağaçlardan dikileceğini belirterek, yolun yeni aydınlatma direkleriyle pırıl pırıl aydınlatıldığını, arka bölümlerde kalan yerlerin de değişik ışıklarla donatılarak yolun ayrı bir güzelliğe büründürüldüğünü söyledi.

Esenboğa yoluna 'Özal Bulvarı' adı verildi

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek başkanlığında, ASKİ toplantı salonunda yapılan belediye meclisi toplantısında, Ankara Çevre Yolu ile Esenboğa Hava Terminali arasındaki yola ''Özal Bulvarı'' adının verilmesi kararlaştırıldı.Gökçek tarafından verilen önerge, 16 ''Hayır'' oyuna karşın, 89 ''Evet'' oyuyla kabul edildi.