Esenboğa Yolunu Gecekondulardan Arındıracak Projede İlk Adım Atıldı

Protokol yolu olarak da anılan Esenboğa yolunu gecekondulardan arındırıp, modern görünüme kavuşturmayı amaçlayan projede ilk somut adım atıldı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar’ın katılımıyla gerçekleşen törende, Gökçek, yıkılacak olan gecekondulara ilk balyozu vurarak projeyi başlattı. Tören sırasında bir grup semt sakini ise hak kaybına uğradıkları gerekçesiyle Gökçek’i protesto etti.

Proje kapsamında Altındağ Belediyesi sınırları içinde kalan 6 bin 921, Keçiören Belediyesi sınırlarında kalan 2 bin 521 gecekondu yıkılacak. Çalışmaların dört yılda tamamlanması planlanırken, 3 milyon 600 bin metrekare alan üzerinde gerçekleşecek projede 650 bin metrekare yeşil alan ve park—bahçe bulunacak. Ayrıca 180 bin metrekare gölet, iki tane beş yıldızlı otel ile kongre merkezlerinin yer alacağı projede, 3 kilometrelik güzergahta yol, tünel ve viyadük yapılacak. 6 bin 760 konutun bölgedeki hak sahibine verileceği porjede toplam 18 bin konut inşa edilecek. Hak sahiplerinin haklarını koruyarak bu projenin gerçekleşeceğini söyleyen TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, projenin, Ankaralıların gurur duyacakları bir çalışma olacağını dile getirdi. Bölgedeki hak sahiplerinin isterlerse TOKİ’nin yaptığı evlerden alabileceğinin altını çizen Bayraktar, isteyen hak sahiplerinin de konutların parasını alarak başka yerden ev alabileceğini kaydetti. Havaalanı yolunun Ankara’nın kanayan yarası olduğun söyleyen Melik Gökçek de, hayata geçen projeyle bölgenin modern bir görünüme kavuşacağını dile getirdi. Protestolara da tepki gösteren Gökçek, projenin tam olarak anlaşılmamasından şikayet etti. Daha önce yapılan Dikmen Vadisi’nde de aynı tepkilerle karşılaştıklarını hatırlatan Gökçek, şimdi ise Dikmen’de alacak ev kalmadığını söyledi. Bölgedeki ev fiyatlarınını iki katına çıkacağını belirten Gökçek, hak sahiplerinin mağdur edilmeyeceğini belirtti. Yıkımın yapılan Baraj Mahallesi’nin Muhtarı Arif Gümüş de projenin hayırlı uğurlu olmasını dilerken, bir vatandaş ‘hayırlı değil, hayırlı değil’ diye bağırdı. Kiracıların mağdur olacağını söyleyen vatandaşlar, konutlar teslim edilene kadar verilecek 200 milyon liralık kira yardımının da yetersiz olduğunu iddia etti.