Esenler'e Osmanlı-Selçuklu Mimarisi!



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca Türkiye’nin geleceğini şekillendirecek kentsel dönüşüm projesi kapsamında afet riski taşıyan binaların yıkımı sürdürülürken, bir yandan da inşa edilecek yeni yerleşim yerleri için planlama ve tasarım çalışmaları sürüyor.

Kentsel dönüşüm kapsamındaki yeni yerleşimlerde özellikle tarihi Türk kenti kimliği bugüne göre yorumlanacak.

Akşam'ın haberine göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla İstanbul’da kentsel dönüşüm kapsamında ilk balyozun vurulduğu Esenler Havaalanı Mahallesi’ndeki yeni binalar, Osmanlı-Selçuklu mimarisinden esintiler taşıyacak. Yapıların üst kısımlarında, eski Türk evlerinde olduğu gibi geniş saçaklar ve dikey elemanlar kullanılacak.

41 bin metrekare yeşil alan

Özellikle meydan kavramına özel önem gösterilecek. Esenler’in merkezinde meydan yapılacak. Parkların yoğun olacağı bölgede, 41 bin metrekare yeşil alan için ayrılacak. Ticaret merkezleri ve sosyal tesislerin bulunduğu bölgede bisiklet yolları ve peyzaj düzenlemeleri planlandı. Bakanlık, Başbakan Erdoğan’ın siluet uyarılarını da dikkate aldı. Bu kapsamda İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından belirlenen İstanbul siluet kararına göre, bölgedeki yapı yükseklikleri sınırlandı.

İnşaat yıl sonu başlıyor

Kentsel dönüşüm kapsamında ilk yıkımlar Başbakan Erdoğan tarafından geçen yıl 5 Ekim’de Esenler Havaalanı Mahallesi’nde başlatılmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu İlbank tarafından Havaalanı Mahallesi’nde yapılacak dönüşüm evlerinin inşası, bu ay başlayacak. Kâr amaçlı gayrimenkul modelinin uygulanacağı alanda 2 bin konut yapılacak. Bu konutların 1400’ü hak sahipleri için, 600’ü ise finansman şeklinde olacak.