“Esenyurt’ta Her Gün 12 İnşaata Ruhsat Veriyoruz”



Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, Esenyurt bölgesinin ciddi oranda göç aldığını söyledi. Kadıoğlu, geçen yıl bölgeye 53 bin kişinin geldiğini, bu yıl da 60 bin göç beklediklerini dile getirdi. Esenyurt’un gelişim sürecini değerlendiren Kadıoğlu, “Esenyurt 2004’te 260 bin nüfuslu bir beldeydi  ve yapıların nerdeyse tamamı kaçaktı. 8 yılda bu bölgede kentsel dönüşüm yaparak 111 bin konut hayata geçirdik. Nüfus olarak İstanbul’un en büyük 15’inci ilçesini yarattık” dedi.

Esenyurt bölgesinde yaşanan imar sorunlarını değerlendiren Kadıoğlu, “ 2005 yılından bu yana aynı kişiler tarafından imar planımız 4 kere iptal edildi. Tüm çabalara rağmen Danıştay kararı bizim lehimize bozdu. Şuan Esenyurt’ta sadece bir tane mühürlü proje var. Bunun dışında makette ruhsatı aşan şirketler var. Bunlara sanki belediye ruhsat vermiş gibi yansıttılar. Yapılan son düzenleme ile sağlanan emsal artışı bölgedeki 4-5 firmanın işine yaradı. Esenyurt'ta bizim açımızdan bir sorun yok. Biz belediye olarak her gün 12 inşaat firmasına ruhsat veriyoruz” diye konuştu

Ataşehir’e karışan yok

“Esenyurt’ta yapılanlar birilerinin işine gelmiyor” diyen Kadıoğlu, bina yükseklikleri ile ilgili eleştirileri şöyle yanıtladı: “ Vatandaşın rant sağlamasını istemiyorlar. Bırakın vatandaş kazansın. Yüksek binalar Şişli’de, Bomonti’de, Ataşehir’de olunca karşı çıkan yok, Esenyurt’ta olunca herkes bağırıyor. Zenginler zenginleşince problem yok ama fakir bölgedeki vatandaş kazanınca herkesin sesi çıkarıyor”

Esenyurt’ta son durum ne?

Esenyurt'ta yarım kalan inşaatlar nedeniyle yapılan imar planı tadilatı, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nden oy çokluğuyla geçti. Verilen teklife göre bölgede kat sınırlaması kaldırıldı.Büyükşehir Belediyesi Şehir Planlama Müdürlüğü tarafından verilen teklife göre, kat sınırlaması da kaldırıldı. Ayrıca, plan düzenlemesinde "kentsel dönüşüm alanında kalan inşaatlardan daha önce ruhsatı bulunan yapıların kazanılmış hakkı korunacaktır" ibaresi yer aldı. Raporda, "Esenyurt İlçesi, 1/5000 ölçekli TEM Güneyi Nazım İmar Planı plan notu değişikliği teklifi incelenmiş olup, 12 Nisan 2013 tarihinde İBB Meclis kararı ile kabul edilen 1/5000 ölçekli Esenyurt Güneyi Nazım İmar Planı plan notlarındaki maddi hataların giderilmesine yönelik olduğundan komisyonumuzca uygun görülmüştür" denildi.