Kuşadası Limanı İçin Yasa Değişti




TBMM tatile girmezden önce yasaya eklenen maddeyle, kıyılarda bundan böyle ''modern liman'' adı altında yapılaşmaya gidilebilecek. Son düzenlemenin ardından, yasada yer alan ''kıyılar herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır, kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir'' hükmünün geçerliliğini yitirdiği vurgulanıyor.

Kıyı Kenar Yasası'nın delinme süreci, Sami Ofer ile Mehmet Kutman 'ın ortak girişimi olan Global-Ofer'in, özelleştirilen Kuşadası Limanı'nı almasıyla başladı. Şirket, istediği kâr oranına ulaşamayacağını iddia ederek liman bölgesinde denizi doldurdu ve buraya alışveriş merkezi yapmak istedi. Bunun için gerekli yönetmelik çıkarıldı.

Hızla yaşama geçilen işyerleri, yargı engelini aşamadı. Firmanın ortaklarından Mehmet Kutman gelişmeler üzerine, ''Gerekirse yasa çıkarttırırız, alışveriş merkezlerini yıktırmayız'' açıklamasını yaptı. Ardından Maliye Bakanı Kemal Unakıtan 'ın girişimleriyle, TBMM tatile çıkmazdan önce Kıyı Kenar Yasası'na ek madde konularak, Global-Ofer'in önü açıldı. Belediye tarafından mühürlenen limandaki alışveriş merkezinin mühürleri söküldü ve yasal duruma getirildi.