Eski Askeri Hamam Seramik Müzesi Oldu



İHA'nın haberine göre, Çanakkale'de, Cevatpaşa Mahallesi Kaya Sokak'ta bulunan Müstahkem Mevki Er Hamamı, yapılan restorasyonun ardından seramik müzesi olarak yeniden hizmete açıldı. 1904 yılında, Osmanlı donanması askerlerinin Çanakkale'de konaklarken ihtiyaçlarını karşılaması için yaptırılan ve 1976 yılında tarihi eser olarak tescillenen Müstahkem Mevki Er Hamamı, 1996 yılına kadar askeri hamam olarak faaliyetini sürdürdü.

1996 yılından itibaren boş kalan ve çökme tehlikesi geçiren binayı restore etmek için Çanakkale Belediyesi harekete geçti. 2009 yılında Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanlığıyla imzalanan protokolle binanın kullanımı Çanakkale Belediyesi'ne devredildi. Ardından, 2010 yılında Koruma Kurulunca onaylanan proje yapım ihalesine çıkarıldı. 2012 yılında ise restorasyon çalışmaları başladı.

Tarihi dokusu tamamen korunan bina, seramik müzesi olarak restore edildi. 1763 metrekare parsel alanı, 565 metrekare inşaat alanı olarak hazırlanan projede, hamamın soğukluk, ılıklık ve sıcaklık kısımları, giriş-bilgilendirme ve sergi alanları olarak düzenlendi. Ek bina olarak kullanılan kısım ise, toplantı odası ve idari bölüm olarak planlandı. Atıl durumda olan bahçenin peyzaj düzenlemesi yapılarak kafeterya haline getirildi.

Düzenlenen bir törenle hizmete açılan seramik müzesi büyük ilgi gördü. İlk günden müzeye akın eden vatandaşlar, tarihi hamamın dokularını ve sergilenen seramik eserleri ilgiyle inceledi.

Kentte bir seramik müzesi ihtiyacının her zaman dile getirildiğini söyleyen Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, 'Seramik müzesi olması çok değişik bir düşünceydi. Kentimizin isteğiydi. Güzel bir çalışma oldu. Bence keyifli bir mekan oldu. İçeride hamamın banyo kısmı mermer kaplı. Burada mermerle seramiğin bir buluşması oldu. Hamamda o zaman askerlerin ne malzemeleri var? Takunya, peştamal. Burası bahriyelilerin hamamı. Onları da yaşatmaya çalıştık.

Buranın hamam olduğu belli ama o havayı fotoğraflar ve kıyafetlerle bezedik. İçeride hem eski Çanakkale seramikleri var hem de çağdaş sanatçıların sergisi var. Üst katı sergi alanı. Şu anda da bir sergi var. Resim sergisi olarak da kullanılabilecek. Toplantı salonları var. Yaşayan bir müze olmasını istedik. Fonksiyonel bir bina olacak' dedi.