Eski Ermeni Mezarlığı Üzerine Okul İnşaatı



Gevaş ilçesi Aydınocak Köyü’nde bulunan ve Ermeni mezarlığı olarak bilinen bölgeye 5 derslikli ilköğretim okulu ve lojman yapılması için çalışma başlatıldı. Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ihalesi yapılan okul inşaatının 3 gün önce başlayan temel kazı çalışmaları sırasında çok sayıda insan kafatası ve kemiği ortaya çıktı.

Kafatası ve kemiklerin bir bölümü, kazı işinde çalışanlar tarafından toplanırken, çoğu da hafriyatla birlikte yakındaki bir çukura döküldü. Bölgenin Ermeni mezarlığı olduğunun bilindiğini belirten köylüler, buraya okul yapılmasını doğru bulmadıklarını belirtirken, Gevaş Kaymakamı Tahsin Aksu, bölgenin mezarlık olduğu yönünde her hangi bir kayıt bulunmadığını, savcılık ve jandarmaya inceleme yaptıracağını söyledi.

Gevaş İlçesi’ne 35 kilometre uzaklıkta bulunan Aydınocak Köyü’nde Ermeni mezarlığı olarak bilinen bölgeye okul yapılması kararı alındı. 3 gün önce başlayan kazı çalışmalarında müteahhit firma işçileri beklemedikleri bir manzarayla karşılaştı. İş makinelerinin kazdığı her yerden insan kafatası ve kemikleri çıkmaya başladı. Köylüler ve işçiler kazıdan çıkan bazı kafatası ve kemikleri toplarken, birçok kafatası ve kemiğin de hafriyatla birlikte okul temelinin yanındaki boşluğa döküldüğü belirtildi.

Köylülerden tepki

Köy merası olarak tahsis edilen ve herkes tarafından Ermeni mezarlığı olduğu bilinen bölgeye okul yapılmasına köylüler tepki gösterdi. Köylüler 200 yıldan beri bu köyde yaşadıklarını belirterek şöyle dedi:

“Mezarların taşlarının çoğu tahrip edilmiş. Kimileri de bu taşları evlerinin duvarlarında kullanmışlar. Şimdi bu bölgede okul için kazı yapılıyor. Daha derine inilirse daha çok kafatası ve kemik çıkar. Buranın bir Ermeni mezarlığı olduğunu biliyoruz. Biz üzülüyoruz. Kim olursa olsun mezhebi, dini ne olursa olsun burası tarihtir. Turizm amacıyla kullanılabilirdi. Her kepçe darbesinde kemik çıkıyor. Tabii ki mezarlık üzerine okul yapılması saygısızlıktır. Köy merası olduğu için de, köyün neye ihtiyacı varsa bu arazinin üzerine yapılıyor. Okul buraya değil eski okulun yerine yapılabilirdi.”

Kaymakam: İnceleme yaptıracağım

Gevaş Kaymakamı Tahsin Aksu, okul yapılan bölgenin köy merası olduğunu ve orada mezarlık bulunduğuna ilişkin herhangibir bir bilgi ve belgenin olmadığını söyledi. Kaymakam Aksu, jandarma ve savcılığın inceleme yapmasından sonra mezarlık gibi bir durumun söz konusu olması halinde gerekli işlemlerin yapılacağını söyledi.