Eski Günler Fotoğraflarda Kaldı



Konya’nın Karapınar İlçesi’nde bulunan ve ‘dünyanın nazar boncuğu’ olarak bilinen Meke Gölü, haritadan silinme noktasına geldi. Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Fettullah Arık, Karapınar’a bu yılın ilk 8 ayında metrekareye 273 kilogram yağış düştüğünü ama buna rağmen Meke Gölü’nün tamamen kuruduğunu söyledi. Yrd. Doç. Dr. Fettullah Arık, kreter göl olan Meke Gölü’nün kurumasının nedenleri arasında bilinçsiz tarımsal sulumanın da yer aldığını belirterek şunları söyledi:

“Volkanik bir yapıya sahip olan Meke Gölü, geçmiş yıllarda su ile doluydu. Tuzlu suya sahip olması nedeniyle de Meke Tuzlası olarak da adlandırılır. Bilindiği gibi son yıllarda ülkemizde kuraklık yaşanmaktadır. Bununla birlikte Konya Ovası’nda yeraltı suyu aşırı derecede kullanıldığından yeraltındaki su çekildi. Gölün yüzeyindeki su da buharlaştığından, sürekli su kaybı söz konusu oldu. Sonuç olarak son 10 yıllık süreçte yaklaşık 1.5 metre derinliğe sahip olan göldeki su seviyesi şuan sıfırlanmış durumdadır.”

Yrd. Doç. Dr. Fettullah Arık, Meke Gölü’nün kaderinin yağışlara bağlı olduğunu belirterek, “Bu yıl yağan yağmur bizleri umutlandırdı. Ama bu yağış miktarı yeterli değil. Önümüzdeki 5- 10 yıl içinde de aynı düzeyde yağış düşmesi gerekir” dedi. Ayrıca Meke Gölü’nün yok olmaması için, yeraltı suyundan yapılan tarımsal sulamanın kontrol altına alınması ve gerekirse yeraltı suyundan o bölgede sulama yapılmasına izin verilmemesini isteyen Yrd. Doç. Dr. Fettullah Arık, “Bunun dışında dışardan su takviyesi yapılması lazım. Bu Mavi Tünel ile sağlanabilir” diye konuştu.

Biz zamanlar Meke Gölü