Eski TEKEL Binaları Otel Olacak



Samsun Kale Mahallesi'nde bulunan binalarının restorasyon çalışması başladı. Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı'nın açılışında kentte yapımı gerçekleşen yatırımlara değinen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, ilk olarak turizm yatırımları kapsamında değerlendirilen hafif raylı sistem çalışmaları hakkında bilgi verdi. Hafif raylı sistem inşaatının tüm hızıyla devam ettiğini ifade eden Yılmaz, çalışmalar kapsamında ilk set treninin Şubat ayında Samsun'a ulaşacağını ve test kullanımlarına başlanacağını söyledi.
       
Temmuz ayında trenin tüm setlerinin Samsun'a ulaşacağını da vurgulayan Yılmaz, ''Hafif raylı sistemin ilk set treni Şubat'ta Samsun'a gelerek ilk 4 kilometrelik hattın testinde kullanılmaya başlayacak. 2'nci set tren Mayıs'ta, setlerin tamamı ise Temmuz ayında burada olacak. Eylül ayında da sistem faaliyetlerine başlayacak'' dedi.
        
Eski Tekel Binaları'nın ihalesi

Kale Mahallesi'nde bulunan eski tekel binalarının restorasyon çalışması kapsamında butik otel ve alışveriş merkezi olarak faaliyet göstermesi için açılan ihalenin ilgili firmaya verilmesi sonrası söz konusu firmanın çalışmalarına başladığını da hatırlatan Yılmaz, konuyla ilgili şunları kaydetti:
        
''İhale şartları gereği, mevcut otopark alanı bir yer altı otoparkına dönüştürülecek. 2 katlı yapılması planlanan yer altı otoparkı toplamda 10 bin metre kare alanda faaliyet gösterecek. Otopark Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilecek. Bu otopark ilk 6 ay ücretsiz işletilecek. Buradan elde edilen yıllık cironun ilk 10 yılda yüzde 4'ü, ikinci 10 yılda yüzde 6'sı, üçüncü 10 yılda ise yüzde 9'u Büyükşehir Belediyesi'ne ait olacak. İlgili firma tahminen 3 ay içinde yapacakları müdahalelerin bazı detaylarını koruma kuruluna götürüp onayını aldıktan sonra çalışmalara başlayacak. Bitiş süreci 30 ay olarak saptanan çalışmanın tahmin edilenden erken sürede tamamlanacağı ve 15-20 aylık süreçte işletmeye alınacağını düşünüyorum.''
       
İhalesi gerçekleştirilen söz konusu alanın ise Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi Başkanlığı dışında kalan bütün binaları kapsadığını da hatırlatan Yılmaz, ''Bizim alt geçit dükkanlarını da bu paketin içerisine koyarak, bu dükkanlarında ticari verimliliğini artırmayı düşünüyoruz'' diye konuştu.
        
Konaklama alanlarıyla ilgili çalışmalar

Çalışmalar kapsamında eski otogar ve meyve halinin bulunduğu alanda yapılması planlanan otel yeri ile ilgili uğraşlarının devam ettiğini belirten Yılmaz, ihaleyi kazanan, ancak çalışmalara başlayamayan grubun bir başka grupla ortaklaşa bu çalışmayı önümüzdeki dönemde başlatmayı hedeflediğini kaydetti. İhaleyi alan grubun çalışmalara zamanında başlamaması sonucu ortaya çıkan tazminat bedelini ödeme güçlüğü çektiğini de öne süren Yılmaz, şunları kaydetti:
        
''Şimdi bunların bütün derdi, gecikmenin neden olduğu tazminatı ödeme sıkıntısı içindeler. Bu durumu holdingin yönetimine izah güçlüğü çekiyorlar. Bu gecikmenin neden olduğu tazminatın adını koyma çabasındalar. İki grup hemen hemen anlaşmak üzereler. Bir kaç hafta içinde olumlu bir sonuç alarak bu iki grubun projeyi yeniden harekete geçirmesini bekliyoruz.''
        
Batı Park alanında yer alan DLH Bölge Müdürlüğü'nün yanında bulunan 20 dönümlük alanla ilgili olarak da ''kıyı kenar çizgisi'' probleminin de çözüme kavuştuğunu belirten Yılmaz, ''Samsun'da şöyle bir problem vardı. Denizden doldurularak kazanılan alanlar ile denizden doldurularak kazanılmamış doğal tabiat alanları birbirinden ayrılmamış. Bahse konu alan denizden doldurulmuş bir alan değil'' dedi. 1970'li yıllarda ''Atatürk Bulvarı'nın alt kısmının denizden doldurulmuş alan kabul edildiğini, Atatürk Bulvarı'nın üst tarafının ise denizden doldurulmamış kara alanı olarak kabul edildiğini belirten Yılmaz, şunları kaydetti:
        
''Denizden doldurulmamış kara parçalarının denizden doldurularak kazanılmış alanlar olarak görülüp bir şeyler yapma isteği önüne geçilmesi bana göre bu kente haksızlıktır. Benim gezdiğim ülkelerde, bu tür doğal alanların üzerine yapılan mimari eserlerin bir çok örneğini görmek mümkün. Bu düşünceyle kentimizi sembolize etmesi amacıyla kentsel simge olabilecek hoş bir mimari örneğini hayata geçirmek için harekete geçmiştim. Ancak bir de baktık ki bu alan da denizden doldurularak kazanılmış alan statüsünde görünür. Bu sürecin haksız bir tanım olduğunu ve gerekirse bu durumu hukuk sürecinde mücadele edeceğimizi ortaya koyduk. Bu arada Bayındırlık ve İskan Bakanı'nın da değişip Samsun Milletvekili Mustafa Demir'in Bakan olmasının ardından konuyu kendisiyle paylaştık. Kendisine ''bizim bu yargı süreciyle vereceğimiz bu uğraşı isterseniz siz bürokratik yollardan verin ve hakikaten bakanlığınızın da şehrimize ilk armağanı bu olsun'' dedik. Bakanımız da gerekli uğraşları vererek söz konusu alanın denizden doldurulmuş yer statüsünden çıkmasını sağladı. Bu güzel gelişme sonrasında projemizle ilgili çalışmalara başladık.''