Eski Tekel Deposu İşte Bu Hale Geldi!



Hürriyet'in haberine göre, Mimarlar Odası İzmir Şubesi'nin yeni çalışma binasının açılışına CHP İzmir milletvekilleri Mehmet Ali Susam, Musa Çam, Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, çok sayıda mimar ve meslek odası temsilcileri katıldı. Açılışta konuşan Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Hasan Topal, eski yapıların yenilikçi bir anlayışla yenilenmesi gerektiğini söyledi. Topal, mimarlık mesleğinin son yıllarda değersizleştirildiği belirterek, “Geçmişten günümüze ulaşan çok önemli bir mirasa sahibiz. Bu mirası, yakışır nitelikte yenilikçi ve anlayışla yenilenmesini istiyoruz. İlginç gelişmelerin yaşandığı günlerdeyiz. Ülkemizde yıllardır demokrat yurtsever yurttaşları rahatsız eden yapılaşma süreçleri yaşandı. Son günlerde siyasi iktidar tarafından kentleşme ve planlama kararlarının akla bilime ve kamu yararına gelişmesi yerine talimata ve otoriteye yönelik akıl ve bilim dışı oluşturulduğu ortaya çıkmaktadır” dedi.

Topal, “Günümüzde topluma mimarlık olarak, Osmanlı, Selçuklu mimarisi sunuluyor. Daha iyi bir insan yaşamı için mimarlığın yenilikçi tasarımcı günü bir yana bırakılıyor. Toplum, eskiden olana özendirilmeye çalışılıyor. Meslek odaları olarak idari denetimden kaçmayız. Ancak siyasi denetime ‘hayır' diyoruz. Kentsel sorunlara kamu yararına çalışmaya engel oluşturulmaya çalışılıyor. Meslek kuruluşları, kentleşme sürecinin dışına itiliyor. Umarım bu yanlıştan dönülür. Mimarlarına değer vermeyen toplumların geleceklerini sağlıklı inşa etme, dünya kenti olma, turizm kenti olma gibi hedefleri beyhudedir. İzmir Mimarlık Merkezi’ni, Mimarlık dünyasına sunuyoruz” dedi.

Topal, restore edilen yapının İzmir’in kentsel kültürünün oluşturduğu eski Tekel depolarından bir tanesi olduğunu söyledi. Topal, mimarlığın kültürün bir ifadesi olduğunu, bu yapının da Türkiye'ye örnek olduğunu dile getirdi.

Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, Tekel deposunun yenilenmiş halini görmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi. Tartan, “Burası İzmir Mimarlık Merkezi. Aslında mimarlık insandır, insan mimarlıktır. Bu yapı başarının ve güzel ortamın, İzmir’in kentsel yaşamına önemli katkı sağlayacaktır. Viktor Hugo, 1900’lü yılların başında ’İzmir bir prensestir’ dedi. İzmir, güzelliği bünyesinde yaratan bir kent. Bu güzellikleri daha iyi yerlere taşıyabiliriz düşüncesindeyim. 4,5 yıldır belediye başkanlığını yapan bir insan olarak, kentleri yaratan insanların söz ve etki sahibi olmasını sağlamaya çalıştım. Her şey İzmir’in çağdaş ve özgür ruhuna katkı sağlamak içindi. Meslekte 30 ve 50 yılını dolduran değerli Mimar büyüklerimi saygıyla selamlıyorum. Burası sadece İzmir Mimarlık Merkezi değil, kentin geleceği için sevgi merkezi oluşturulmuş” dedi.