Eskişehir'deki Ermeni Kilisesi Kültür Evi'ne Dönüştürülecek



Fotoğraf: Cihan YILDIRIM/AA

Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde 1881 yılında yapılan ve Anadolu'daki en büyük Ermeni kiliselerinden biri olan Surp Yerortutyun Kilisesi restore edilerek 'Kültür Evi'ne dönüştürülecek. 

Sivrihisar Belediye Başkanı Fikret Arslan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Sivrihisar'da, sivil mimarinin en güzel örneklerinin bulunduğunu belirterek, Ulu Cami, Zaim Ağa Konağı, Osmanlı evleri ve Ermeni kilisesinin ilçedeki tarihi yapılardan olduğunu hatırlattı.

Sivrihisar'ın tarihi mirasını gelecek nesillere bırakmak için projeler ürettiklerini ifade eden Arslan, şöyle konuştu:

''Belediyenin rutin hizmetlerinin yanı sıra tarihi binaları canlandırmak için projeler hazırladık. Zaim Ağa Konağı ve bazı Osmanlı evlerini tamamladık. Selçuklulardan günümüze kalan en önemli eserlerden biri olan Ulu Cami ile tarihi saat kulesini onaracağız. Geçmişimize sahip çıkacağız. Bu amaçla ilçemizde 1881 yılında yapılan Ermeni kilisesini ve Ermeni hamamını da restore edeceğiz.'' 
     
Restorasyonu Bakanlık, çevre düzenlemesini ODTÜ ve GÜ gerçekleştirecek  

Arslan, Surp Yerortutyun Kilisesi'nin, Anadolu'daki en büyük kiliselerden biri olduğunu belirterek, görkemli yapısıyla dikkat çeken kilisenin, uzun süre depo olarak kullanıldığını bildirdi.

Yaklaşık 20 yıldır terk edilmiş halde olan kilisenin iki tarafında çan kuleleri bulunduğunu anlatan Arslan, şöyle devam etti: 

''Kilisenin giriş kapısı üzerinde bulunan melek kabartmaları dikkat çekiyor. Çalınma tehlikesi atlatan kabartmaları güvenli bir yerde saklıyoruz. Kilise içinde Meryem figürleri, freskler ve yazılar var. Kilise bu haliyle bile ziyaret ediliyor. Ziyaretler son yıllarda yoğunlaştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından aslına uygun olarak restore edilecek olan kilise; sergi, konser ve toplantı salonlarının yer alacağı bir Kültür Evi'ne dönüştürülecek. Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Gazi Üniversitesi çevre düzenlemesini yapacak. Ayrıca kiliseye giden yolları da düzenleyeceğiz.''

İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Osman Gül ise, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilecek kilise için hazırlanan proje çalışmalarının son aşamaya geldiğini söyledi.

Restorasyon için ödeneğin ayrıldığını ifade eden Gül, ''Yakın zamanda ihale edilerek çalışmalara başlanacak. Proje tamamlandığında kilise, kültür merkezi olarak hizmet verecek. Böylece son yıllarda canlanan ilçe turizme de katkı sağlayacak." dedi. (AA)