'Esnaf' Yüzünden 'Hastanelik' Oldular



TOBB ile İTO'nun arasına Esnaf Hastanesi girdi. Hastaneyi satın alıp tıp fakültesine dönüştürmeyi planlayan TOBB, 3 milyon lira avans verdi ama hâlâ devralmadı.

İş dünyasının iki dev örgütü; TOBB ile İTO'nun arasına Esnaf Hastanesi girdi. Esnaf Hastanesi'ni satın alarak tıp fakültesine dönüştürmeyi planlayan TOBB, devir için 3 milyon liralık avans ödemesine karşın 7 aydır hastaneyi devralmadı.

Gecikmenin TOBB'un İstanbul Huzur Hastanesi ve Dinlenme Evleri Vakfı'nın yüzde 51'ini istemesinden kaynaklandığı ileri sürülüyor. TOBB'un isteğine soğuk bakan İTO, Esnaf Hastanesi için çözümü kendi içinde aramaya başladı. Kurucuları arasında İstanbul Ticaret Odası (İTO), İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve İstanbul Ticaret Borsası'nın olduğu Esnaf Hastanesi, birkaç yıl önce 10 milyon liralık yatırımla yenilenerek, Business Esnaf Hastanesi adını aldı. Yenilenmesine rağmen bir türlü borçtan kurtulmayan hastanenin kurtarılması için çıkış yolu arayan İTO yönetimi TOBB'dan gelen teklifle heyacanlandı. TOBB yönetimi Esnaf Hastanesi'ni satın alarak burayı yeni kurulacak tıp fakültesinin araştırma ve uygulama hastanesi olarak kullanmak istediğini bildirdi. Bunun üzerine görüşmeler başladı. TOBB hastaneyi elinde bulunduran vakıfta temsil hakkı istedi. Geçtiğimiz aylarda yapılan genel kurulda çatı örgüt olan TOBB adına iki kişi yönetime girdi. TOBB Başkan Vekili Bülent Koşmaz da vakfın başkanlığına getirildi.

İTO Ayrı TOBB Ayrı Konuşuyor

Vakfın eski Başkanı Zeki Sayın, "TOBB, İstanbul Huzur Hastanesi ve Dinlenme Evleri Vakfı'nın yüzde 51'ini istedi. TOBB'un vakfın yüzde 51'ine sahip olması için vakıf senedinin değişmesi gerekiyor. Vakıf senedinin değiştirilmesi ise büyük tepkiye neden olacaktır" dedi. Gelişmeler üzerine İTO ile TOBB arasındaki ipler gerildi. Vakıf Başkanı Bülent Koşmaz ise hastaneyi devralmak için sözleşme imzalanmasına gerek olmadığını öne sürerek, "Şu anda hastanede çalışıyoruz. Bizden önce kötü yönetilmiş, borcu çok" dedi ve ekledi: " İTO herhangi bir konuda pazarlık yapmıyoruz."