ESPOR Yalıtımda Büyüyor



Ege Bölgesi Sanayi Odası'na (EBSO) üye 125 işadamının ortak olduğu Ege Sanayicileri Holding A.Ş. bünyesinde faaliyet gösteren Ege Sanayicileri Enerji ve İnşaat Akaryakıt Tesisat Sanayi ve Ticaret A.Ş. (ESPOR) kriz döneminde gerçekleştirdiği 4 milyon dolarlık yatırımın ardından, bu yıl da 1 milyon dolarlık yatırımla üretim kapasitesini artırıyor. Isı yalıtım malzemesi polistrenden yalıtım, ambalaj ve dekoratif ürün üreten ESPOR, yeni yatırımı ile 10 kişiye daha istihdam sağlayacak. 2007 yılında kabul edilen Enerji Verimliliği Kanunu ve Isı Yalıtım Yönetmeliği Standardı doğrultusunda bu sektöre adım atan şirket, binalarda ısı yalıtımı için mantolama sistemleri de üretiyor. ESPOR Genel Müdürü Halit Şahin, enerji verimliliği kanunu ve yönetmeliğinin ardından sektörün hızlı bir büyüme içine girdiğini söyledi.

Yeni ürünler

Binalarda mantolama sistemi için polisternden mamul ürettiklerini, bunun yanında yeni ürünleri de piyasaya çıkardıklarını açıklayan Şahin, "Sektördeki gelişmeleri yakından izliyoruz. Ar-Ge çalışmaları doğrultusunda inşaatlarda dekorasyon malzemeleri de üretiyoruz. Ayrıca, başta balık olmak üzere gıda sektörü için istenilen niteliklerde ambalaj üretimi yapıyoruz. Yeni ürün grupları ile kapasite artırmamız gündeme geldi. Biz de 1 milyon dolarlık yatırım yaptık. Kısa süre içinde yeni aldığımız CNC tezgahlar devreye girecek. Bu sayede 20 olan çalışan sayımızı da 30'a çıkaracağız" dedi.

Ciro hedefi 5 milyon lira

ESPOR Genel Müdürü Halit Şahin, son teknolojiyle istenilen ebat, yoğunluk ve şekillere sahip ısı yalıtım panellerinin yanısıra, inşaat sektöründe kullanımı hızla yaygınlaşan söve, denizlik, kartonpiyer, bordür, konsol, yalı baskı gibi ürünleri ürettiklerini açıkladı. Şahin, "ilk etapta balıkçılık firmaları için balık ambalajı ürettik. Farklı gıda firmalarından da ambalaj talepleri geliyor. Ayrıca polisternden armut koltuklar da üretiyoruz. İnşaatlar için dekoratif aksesuarlar yapıyoruz. Yıl sonuna kadar 5 milyon TL'lik bir ciro hedefliyoruz" diye konuştu.

Sektörün önü açık

Türkiye'nin enerji faturasının büyüdüğünü, bu yükün azaltılması için enerji tasarrufunun ön plana çıkartılması gerektiğini ifade eden Halit Şahin, bu kapsamda enerjinin verimli kullanmanın ve tasarruf etmenin çok önemli olduğunu söyledi. Şahin, "2007 yılında kabul edilen ENVER Projesi çerçevesinde inşaat sektörünün ihtiyacı olan çevreyle dost ısı yalıtım malzemeleri üretmeye başladık. Dünyada yaşanan global ısınma sonucu ortaya çıkan enerji sorunu, ülkelerin, enerji ihtiyaçlarını kontrol altına alma ve enerjiyi etkin kullanma yöntemleri geliştirmelerine neden oldu. Türkiye'de de bu alanda yapılacak çok şey var. Yalıtım sektörünün hızlı bir şekilde gelişeceğine inanıyoruz" dedi.