Estetikten Bihaber 'Estetik' Bürokratı



Ulus'taki tarihi zafer abidesi altın yaldıza boyandıktan sonra tekrar eski haline getirildi ancak, olayın yankıları sürüyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, skandalı 'temizlik firmasının işgüzarlığı' diyerek geçiştirmeye çalışırken, boyama işleminin Gökçek’in kent estetiğinden sorumlu bürokratı Ömer Öksüz’ün bilgisi dahilinde yapıldığının ortaya çıkması skandala yeni bir boyut kazandırdı.

Yaşanan skandalı bugün TBMM gündemine taşıyacak olan CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, İçişleri Bakanı Beşir Atalay tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi verecek.

"Ulus Meydanı’nda bulunan tarihi Zafer Abidesi, Atatürk Heykeli’nin Ankara Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Daire Başkanı Ömer Öksüz’ün bilgisi dahilinde boyandığı iddiası doğru mudur?" diye soracak olan Ateş, şu sorulara da yanıt isteyecek:

Hangi kritere göre

"Başkent Ankara’nın kent estetiğinden sorumlu bir bürokratın, anıt niteliği olan, tarihi bir eseri altın yaldızla boyanamayacağı konusunda bilgi sahibi olmaması kabul edilebilir mi? Ankara Büyükşehir Belediyesi bürokratları hangi kriterlere göre belirlenmektedir? Hiçbir şekilde kabul edilemez olan bu işlem neden belediyeye iş yapan bir firmaya ihale edilmiştir? Ankara’nın çağdaş bir kent görüntüsünden her geçen yıl uzaklaşması, tarihi dokunun yavaş yavaş yok olması, sanat ve kültür faaliyetlerinin gerilemesi, Ankara’yı yöneten bu zihniyetin uygulamalarından kaynaklandığı iddiaları doğru mudur? Bu olay bunu kanıtlamıyor mu?"

Öte yandan, Ankara Hürriyet’in sorularını da yanıtlayan Ateş, "Ankara Büyükşehir Belediyesi bürokratları hangi kriterlere göre belirlenmektedir?" diye sorarken, Büyükşehir Belediyesi’nin 'estetik'ten sorumlu bürokratının estetikten bihaber olduğunu öne sürdü.

Tartışmalar bitmedi

Ulus’ta yaşanan skandalın ardından tarihi zafer abidesi eski haline getirildi ancak, yaşanan tartışmalar bitmek bilmedi. CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, skandalın araştırılması için TBMM’de bugün yazılı soru önergesi verecek.