‘Eternit’ Yargı Karşısında



Çokuluslu Eternit şirketinin İtalya’da kurulu dört fabrikasında kırk yıl boyunca 3 bin işçinin amyant kullanımına bağlı olarak kansere yakalanarak yaşamını yitirdiği ve ilgili bölgelerde insan sağlığı ve doğal çevreyi tehdit ettiği gerekçesi ile açılan toplu dava dün Torino mahkemesinde başladı. 2 bin kişinin izlediği, 3 bin işçinin yakınlarının 5 milyar Avro tazminat talebiyle açtığı toplu davada çokuluslu Eternit’in bugünkü üst düzey yöneticilerinden İsviçreli milyarder Stephan Schimdhaeny ve Belçikalı Baron Louis de Cartier de Marchienne hâkim karşısını çıktılar.

18 ay sürmesi ve 2011 yılında karara bağlanması hedeflenen ve Avrupa’da amyant kullanmaya devam eden başka şirketler açısından örnek oluşturan davayı çok sayıda gazeteci izlerken 3 bin mağdurun yakınlarını ilk defa uluslararası hukukçulardan meydana gelen bir avukatlar grubu savunuyor.

İsviçreli milyarder Stephan Schmidhaeny ve Belçikalı Baron de Marchienne, üretimde amyant kullanımına izin vererek işçilerin kansere yakalanması ve ölümlerine neden olmak suçlamasıyla yargılanıyorlar. Her iki üst düzey yöneticinin doğal çevreye verdikleri zarar nedeniyle 13 yıla kadar, insan sağlığı ve doğal çevre açısından sergiledikleri ihmal ve gerekli güvenlik önlemlerini almadıkları gerekçesiyle de 10 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları öngörülüyor.

Davada kayıp yakınlarının savunusunu üstlenen uluslararası avukatlar grubu ise Avrupa’da doğal çevre ve insan sağlığını tehdit ettiği gerekçesiyle açılan benzeri davalar açısından bir ilk örnek oluşturuyor.