Eti ve ÇEKÜL İki Yılda Bin Kültür Elçisi Yetiştirdi



Türkiye'de unutulmaya yüz tutmuş kültürel değerlerini bilen, bu varlıkları koruma sorumluluğuna sahip kuşaklar yetiştirmeyi amaçlayan "ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri" projesiyle 2 yılda bin elçi yetiştirildi. ETİ'nin 3 milyon TL bütçe ayırdığı 2008-2012 yıllarını kapsayan projeyle iki yılda 1.000 çocuk bölgesel el sanatları, gelenek haline gelmiş yaşam kültürü, mimari, örf ve adetler, yerel ezgiler gibi kültürel değerler konusunda eğitimler alarak "Kültür Elçisi" oldu. Projeyle 2012 yılına kadar 77 kentte toplam 4 bin "Kültür Elçisi" yetiştirilmesi hedefleniyor. Proje süresince tanıtım çalışmalarıyla, kültür elçilerinin kentlerindeki yaşıtları ile aldıkları eğitimi paylaşması ve toplam 12 bin 200 çocuğa daha ulaşılarak kültürel mirasımızın korunması bilinci yaygınlaştırılması planlanıyor.

'Her kente bir elçi'

ETİ-ÇEKÜL Kültür Elçileri, 2008- 2009 dönemi kapsamında cumhuriyetin temellerinin atıldığı Sivas'ta buluştu. Projenin geldiği nokta ve hedefleri hakkında bilgi veren ETİ Yönetim Kurulu Başkanı Firuzhan Kanatlı, Türkiye çapında 4 bin kültür elçisi yetiştirmeyi planladıklarını belirtti. Kanatlı "Projenin hedefi her kentte bir elçi yetiştirerek doğup büyüdükleri yerlerin kültür değerlerini öğrenip kuşaktan kuşağa aktarmak. Sivas projenin 22. durağı. Proje tamamlandığında 12 bin 700 öğrenciye ulaşmayı hedefliyoruz" dedi. ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ise, projede Sivas'ın ciddi bir yeri olduğunu belirtti.

Belgesel haline getiriliyor

Projenin sözcülüğünü yapan Candan Erçetin "Kültür Elçileri" projesi yarınlara bırakılacak en kıymetli miraslardan biri. Türkiye'nin sahip olduğu güzellikleri ve değerleri paylaşmak, kültür mirasımıza sahip çıkmak ve kentsel yaşam kültürlerini evrensel bir dil olan müzik aracılığıyla yaşatmak hem beni, hem de çocuklarımızı çok mutlu ediyor" dedi. Projesinin aşamalarını ve çocuklar üzerindeki etkilerini ortaya koymak amacıyla Fatih Türkmenoğlu da ekibiyle bir belgesel hazırlıyor.