Çevre Mühendisleri, Kanalizasyon Sularının Şehir İçme Suyuna Karıştığı Uyarısı Yapıyor

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, kanalizasyon şebekelerinden sızan suların içme suyu şebekesine karıştığını, bu atık sularda bulunan mikropların da salgınlara yol açtığını açıkladı. Oda tarafından yapılan yazılı açıklamada, son 6 ay içinde yaşanan içme suyu kaynaklı salgınların, belediyelerin mevcut içme suyu şebekeleri ve dezenfeksiyon sistemlerinin yetersizliğinden kaynaklandığı iddia edildi. Açıklamada, Yatağan, Doğubeyazıt, Şırnak ve son olarak Malatya'da gerçekleşen salgınlarda, binlerce kişinin bağırsak enfeksiyonuna bağlı şikayetlerle sağlık kurumlarına başvurduğu hatırlatıldı.

Türkiye'deki belediyelerin içme suyu şebekeleri vasıtasıyla günde 40 milyon kişiye 14 milyon metreküp içme ve kullanma suyu sağladığı anlatılan açıklamada, içme suyu şebekelerinde, tekniğine uygun olmayan yapım, ağır şehir içi trafik yükü, kanalizasyon ve telefon çalışmalarının verdiği zararlar, depremler gibi nedenlerle kırık ve çatlaklar oluştuğu bildirildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi: “Elektrik kesintisi veya tamir çalışmaları nedeniyle şebekelerdeki suyun kesilmesi halinde yeraltında birikmiş olan yağmur suları, fosseptikler ve kanalizasyon şebekelerinden sızan sular içme suyu şebekelerine karışmakta ve bu atık sularda bulunan mikroplar salgınlara yol açmaktadır. İçme suyu şebekesi inşaatlarında mühendislik biliminin gerektirdiği dikkat gösterilmelidir. Belediyeler, şebeke çatlaklarını tespit ve kaçakların önlenmesini öncelikli görevlerinden birisi olarak belirlemelidir. İçme suyu dezenfeksiyon sistemleri geliştirilmelidir.”