Etlik İhtisas'ta Ölüm Asansörleri



Başkent’in göbeğinde aylardır bir hastanede asansör faciası yaşandığı ortaya çıktı. Etlik İhtisas Hastanesi’nde bakım firmasıyla yaşanan hukuki problem nedeniyle asansörler tam olarak çalışmıyor. Hastane yönetimi çareyi asansörlere uyarı yazısı asmakta buldu.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta 112 Acil helikopterlerini hizmete soktuğu Etlik İhtisas Hastanesi’nin asansörlerinin aylardır çalışmadığı ortaya çıktı. Zaman kaybetmeden helikopterle hastaneye getirilen acil hasta ve yaralılar hastane içinde merdivenlerden taşınıyor.

Helikopterle getirilen hayati riski bulunan hastaların ilkel yöntemlerle taşındığı hastanede, asansör bakım firmasıyla yaşanan hukuki sıkıntıların giderilmemesi nedeniyle çok uzun süredir ameliyattan çıkan hastalar bile merdivenlerden taşınıyor.

Asansörlerinin aylardır çalışmamasının kendilerini çok zor durumda bıraktığını ifade eden hastane yönetimi de, çareyi asansörlerin üzerine "Yüklenici firmayla yaşanan sorunlar sonucu olay mahkemeye intikal etmiştir. Hastane asansörlerin tamiri konusunda herhangi bir işlem yapmayacaktır. Tüm hasta ve hata yakınlarımızın anlayışından dolayı teşekkür ederiz" ifadelerini içeren bir yazı asmakta buldu.

Merdivenden taşınıyor

Onarılamayan asansörler nedeniyle sağlık hizmetlerinde büyük aksaklıklar yaşanan hastanede ameliyat olup yoğun bakıma alınan hastaların sedyeyle merdivenlerden taşındığı, yaşlı hastaların muzdarip olduğu ve hastane personelinin de rutin işlerinde katlara çıkmakta sorun yaşadığı ortaya çıktı.

Yaşananları Ankara İl Sağlık Müdürlüğü’ne bildiren hastane yönetimi bir çok kez yazdığı yazılarda soruna işaret ederek çözüm bulunmasını istedi. Bu yazılarda, hastane yönetimi şu görüşleri dile getirdi:

Firma bakım yapmadı

"Ankara Etlik İhtisas Hastanesi ile ERMUSAN Asansör Mühendislik şirketi arasında ihale sonucu sözleşme imzalanmıştır. Firmanın Sözleşme gereği yapılması gereken bakım işlemlerinin düzenli olarak yapılmamasından dolayı asansörlerde sürekli sorunlar yaşanmış ve yerinde müdahale yapılmamıştır. Bu nedenle Hastanenin sağlık hizmetlerinde aksaklıklar meydana gelmiştir."

Asansörler mahkemelik

"Firma ile kurumumuz arasındaki anlaşmazlık yargıya taşınmış olup asansörlere müdahale de yapılmamaktadır. Ancak, mevcut altı adet asansörün arızalı olması nedeniyle hastanemizde büyük sıkıntılar yaşanmaktadır. Hastaların katlara çıkarılması, ameliyathaneye götürülmesi, acil hastaların yoğun bakıma çıkarılması, yaşlı hastaların katlara çıkmasında, ilaç ve sarf malzemelerin servislere taşınmasında, tıbbi atıkların indirilmesinde, personelimizin yemekhaneye çıkılmasında sedye ile taşınan hastaların servislere çıkarılmasında ve benzeri nedenlerden dolayı büyük sıkıntılar yaşanmaktadır."

Asansörler çalışmalı

"Bir sağlık kuruluşunun olmazsa olmazlarından olan asansörlerin çalışmaması hem ünitemizi hem de bakanlığımızı ileride telafisi mümkün olmayan sıkıntılara sokacağı endişesi içindeyiz. Yargı sürecinin ne kadar devam edeceği belli olmadığından daha büyük sıkıntılarının yaşanmaması için söz konusu asansörlerin bir an önce faaliyette geçirilmesi gerekmektedir."