Borçsuz Belediyeler Türkiye’ye Model Oldu

Yıllarca belediye çalışmaları hakkında bilgi edinmek için yurtdışına giden başkanlar, artık Türkiye’deki meslektaşlarının çalışmalarını takip ediyor.

Kayseri, Samsun, Konya, Çorum ve Keçiören belediyeleri, örnek alınan hizmetlere imza atıyor. Kayseri Büyükşehir Belediyesi, yatırımları, şehre kazandırdığı çehre ve borçsuzluk sıfatıyla en fazla ilgi gören belediye konumunda. Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ‘İsrafsız belediye, insaflı yönetim anlayışı’ ile çalışarak belediyenin imkanlarını en rantabl şekilde kullandıklarını söylüyor. Kayseri son üç yıl içerisinde hem büyükşehir hem de ilçe belediye başkanlarının uğrak yeri haline geldi. Belediye başkanları çalışmaları yerinde görmek için Kayseri’ye geliyor. Başkan Mehmet Özhaseki’den şehircilik, planlama, özelleştirme ve kaynakları olumlu kullanma konularında bilgi alıyor. Özhaseki, başarının altında yatan en önemli faktörü, kamu kurum ve kuruluşlarını kendi işyerleri gibi görmeleri yöntemine bağlıyor. Başkan bu yönetim anlayışını Kayseri modeli olarak adlandırıyor.

Adana Büyükşehir Belediyesi ve Belediyeler Birliği Başkanı Aytaç Durak, Kayseri’nin yıllar öncesinden örnek şehir olma özelliğini elinde bulundurduğunu belirtiyor. Durak, “Ben 1984 yılında başkanlığa ilk aday olduğumda Adana’yı Kayseri yapacağım diye söz verdim.” diyor. Durak, Kayseri’nin 1950’li yıllardan beri düzenli bir şekilde gelişip güzelleştiğini hatırlatıyor.

Gaziantep Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Kayseri’nin hiçbir hizmette geri kalmamasına rağmen borcu olmamasını mucize olarak değerlendiriyor. Güzelbey, Kayseri’nin gerek şehircilik, gerekse sosyal ve kültürel alanda yaptığı çalışmalarla Türkiye’nin yüz akı olduğunu vurguluyor. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Eşref Fakıbaba da, Kayseri’deki personel sayısının çok az olmasına rağmen hizmetlerin aksamadan yapılmasına hayran kaldıklarını kaydediyor. Kayseri’ye yaptığı gezinin ardından personel sayısını bin 850’den bin 500’e düşürdüğünü ifade eden Fakıbaba, “İmkan buldukça Kayseri’ye giderek oradaki yenilikleri, çalışmaların benzerlerini ilimize getirmek için gayret göstereceğiz.” diyor. Kayseri’ye Türkiye’den olduğu kadar Avrupa ülkelerinden de ziyaretçilerin geldiğini aktaran Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, 60’tan fazla başkanla fikir alışverişinde bulunduklarını anlatıyor. Kayseri’de ‘tüm hizmetlerin bittiğini, yapılacak hiçbir işin kalmadığını’ iddia etmediklerini dile getiren Özhaseki, altyapı, raylı sistem ve doğalgaz gibi birkaç kalem eksiklerinin kaldığını, bunları da birkaç yıl içerisinde tamamlayacaklarını belirtiyor. Özhaseki, göreve geldikleri 27 Mart 1994’ten itibaren personel sayısını sürekli azalttıklarını bildiriyor. ‘İsrafsız belediye, insaflı yönetim anlayışı’ ile göreve başladıklarını bildiren Özhaseki, “İnsan ve para yönetimine özel bir önem vererek, hem işgücü israfının, hem de yanlış ve lüzumsuz yatırımların önünü kestik. Türkiye’de makam araçları tartışılmazken biz belediyedeki makam araçlarını satılığa çıkardık. Bu uygulama ile 2 trilyon tasarruf sağladık. Bağlı kurumlarımızı ele alarak ulaşım, park-bahçe, temizlik ve bakım hizmetlerini özelleştirdik.” diye konuşuyor. “Nasıl ki kendi öz sermayemizle kurduğumuz işyerlerimizde en küçük bir olumsuzluğun olmasını istemiyor, her zaman güzellikler ve başarıyı arzuluyorsak, kamu kuruluşu olan belediye hizmetlerinde de aynı hassasiyeti gösteriyoruz.” diyen Başkan Özhaseki, bu düşünceyle hareket edilmesi sonrasında başarının kaçınılmaz olduğunu söylüyor.

‘Şehirciliğin gereğini yapıyoruz’

Ankara Keçiören de model belediyeler arasında yer alıyor. 11 yıldır görev yapan Belediye Başkanı Turgut Altınok, en büyük hizmetlerinin ilçeyi gecekondudan kurtarmak olduğunu kaydediyor. Altınok, gecekondulaşmayı yüzde 70’lerden yüzde 7’lere çektiklerini aktarıyor. Konya Büyükşehir Belediyesi de Türkiye’nin borçsuz belediyeleri arasında yer alıyor. 43 proje vaadiyle 3 Kasım 2002’de başkanlığa gelen Başkan Tahir Akyürek 98 projeyi yürütüyor. Akyürek, modern şehirciliğin gereklerini yapmaya çalıştıklarını ifade ediyor. Model şehirler arasında gösterilen Samsun Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, kaynaksız yatırım yapmamaya gayret ettiklerini belirtiyor. Yılmaz, belediyenin borcunun olmadığını ve yatırımları öz kaynaklarla yapmaya çalıştıklarını vurguluyor. Çorum Belediye Başkanı Tuğran Atlamaz da doğalgaz, toplu konut, özelleştirme, inşaat sektörü gibi alanlarda önemli çalışmalar yaptıklarına dikkat çekiyor. Yatırımların yüzde 50, gelirlerin de yüzde 56 artırıldığını aktaran Atlamaz, küçük bir şehir olmalarına rağmen yaptıkları güzel işlerle Türkiye’ye örnek olmanın gurur verici olduğunu sözlerine ekliyor.