EU-OSHA 2011 Fotoğraf Yarışması'nın Sonuçları Açıklandı



Krzysztof Maksymowicz'in 'Dress maker (terzi)' adlı fotoğrafı

Avrupa İş Sağlığı ve Güvenliği Ajansı (EU-OSHA), tüm Avrupa’da düzenlediği işyerinde sağlık ve güvenlik konulu fotoğraf yarışmasının kazananlarını açıkladı. İspanya’nın Bilbao şehrinde düzenlenen Sağlıklı İşyerleri Zirvesi’nde 'Dress maker (terzi)' adlı fotoğrafı ile yarışmaya Polonya’dan katılan Krzysztof Maksymowicz, birincilik ödülünü aldı. İkincilik ödülü ise 'Büyü' adlı fotoğrafı ile Türkiye’den İsa Kurt’un oldu. 

EU-OSHA’nın iş yerinde sağlık ve güvenlik konusundaki bakış açılarını paylaşmaları amacıyla profesyonel ve amatör fotoğrafçılar için düzenlediği ikinci fotoğraf yarışmasına 36 Avrupa ülkesinden toplam 2 bin 500 başvuru yapıldı. Dikiş dikmekte olan bir terzinin ellerini yakın planda gösteren fotoğraf, profesyonel fotoğrafçılar ile sağlık ve güvenlik uzmanlarından oluşan uluslararası bir jüri tarafından, ‘risk önlemeyi en açık ve yalın haliyle gösterdiği için’ birinci seçildi.

Ödülleri veren EU-OSHA Direktörü Dr. Christa Sedlatschek, “Hiçbir şey, hayal gücünü canlandıran, duyguları harekete geçiren ve hem fotoğrafçıyı hem de izleyiciyi ilgilendiren bir fotoğraftan daha yüksek sesle konuşamaz. Yalnızca AB-27’de yılda 7 milyon kaza ve 20 milyon işle ilgili hastalık vakası gerçekleşmekte olup Avrupa çapındaki bu fotoğraf yarışması, Avrupa’da işyerinde sağlık ve güvenlik konusunda farkındalık yaratmaya yardımcı olarak, bizim Avrupa’yı daha güvenli, daha sağlıklı ve daha üretken bir yer haline getirme görevimizi desteklemektedir” dedi.

Jüri toplantısı, iş sağlığı ve güvenliği (İSG) uzmanı Peter Rimmer tarafından yönetildi ve kendisine üç profesyonel fotoğrafçının (İspanya’dan Mertxe Alarcón, Avrupa Fotoğrafçılar Federasyonu’Nun seçilmiş başkanı Jørgen Brandt ve ödüllü fotomuhabir Marco Di Lauro) yanı sıra deneyimli multimedya uzmanı Vincent Aubert-Jacquin eşlik etti.


İsa Kurt'un 'Büyü' adlı fotoğrafı

Kazanan fotoğrafın sahibi Krzysztof Maksymowicz, “Bu fotoğrafı çekerken amacım herkese uyarlanabilecek, evrensel bir iş güvenliği görüntüsü yakalamaktı. Bu nedenle, elinde iğne ve unutulmaya yüz tutan bir araç olan yüksük tutan, dikiş diken bir kadının (terzi) fotoğrafını çekmek istedim” dedi.

İsa Kurt ise fotoğrafı hakkında şunları söyledi: “Bu fotoğrafı 2009’da İstanbul Tuzla tersanesinde çektim. Tersane işçileri en yüksek standartlarda güvenlik önlemleri gerektiren koşullarda uzun saatler çalışıyorlar. Bu fotoğraf da, içeri girmenin ve uygun açıyı yakalamanın benim için gerçekten güç olduğu koşullarda çekildi. Bu fotoğraf, kişi ve gemi, birey ve işi arasındaki ilişkiyi anlatan etkileyici bir ölçeği gösteriyor”.   

     
Saša Kosanovic'in ‘Altın Arayıcısı’ isimli fotoğrafı

Krzysztof Maksymowicz 3.000 € birincilik ödülü, Türkiye’den katılan İsa Kurt ‘Büyü’ isimli fotoğrafı ile 2.000 € ikincilik ödülü, Hırvatistan’dan katılan Saša Kosanovic ise ‘Altın arayıcısı’ isimli fotoğrafı ile 1.000 € üçüncülük ödülü kazandı. İlk defa bu yıl, 21 yaşın altındaki en iyi başvuruyu yapan Polonyalı Pawel Ruda’ya, yaratıcı ve etkileyici ‘Soğuk Sandviç’ isimli fotoğrafı için 1.000 € tutarında ‘gençlik ödülü’ verildi.

Kazanan ve beğenilen fotoğrafları görmek için www.osha-photocompetition.eu veya www.facebook.com/euoshaphotocompetition adresi ziyaret edilebilir.



Pawel Ruda'nın Soğuk Sandviç adını verdiği fotoğrafı