EurHope 1153 Boğaziçi’nden Çağdaş Sanat / EurHope 1153 Contemporary Art from Bosphorous




Küratörlüğünü Francesco Bonami ve Sarah Cosulich Canarutto’nun yaptığı “EurHope 1153 Contemporary Art from Bosphorous/EurHope 1153 Boğaz’dan Çağdaş Sanat” sergisi 29 Ekim tarihinde Udine’deki Villa Manin Çağdaş Sanat Merkezi’nde açıldı.

1153 rakamı, Trieste Boğazı’nın İstanbul Limanı’na deniz mili olarak uzaklığını gösterirken sergi, Türkiye’nin Doğu ile Batı arasında coğrafi olarak oynadığı köprü rolünü vurguluyor.


Serginin en önemli amaçlarından biri de Türk sanatçılar vasıtası ile Doğu-Batı arasındaki diyaloğunda, Türkiye’nin ne kadar sahici ve elzem bir yer kapladığını anlatmak.

Her zaman gerçeküstü bir doğaya sahip olan işlerinde hem kendi geçmişinin ikonografilerine hem de Avrupa sanat tarihinin motiflerine yer veren İnci Eviner söz konusu sergiye 2002 tarihli “An Explosive Heart” isimli duvar kağıdı çalışmasıyla katılıyor. Sanatçının bu işi izleyiciye duvar kağıdının kullanımı ile evcil ve tanıdık bir ortam sunarken, çocuk bedenlerinin terörr imgeleri olarak kurgulanması ile kurduğu karşıtlık izleyiciyi bir anda olabilecek her türlü vahşet ve gerçekle de yüzleştiriyor.
Sefer Memişoğlu’nun aynı sergide yer alan “İsimsiz” videosu da yine güçlü bir görsel dile hakimiyetin iyi bir örneği olarak ortaya çıkıyor. Sanatçı amacını “İfade edilemez olanı görünür kılmak” olarak açıklıyor. Video, ritüel olarak gösterilen öldürme, iğdiş edilme gibi kavramları ve kültürel travma, dönüşüm ve deformasyonlara ilişkin endişe durumlarını ve bu durumların üstesinden gelmek için girişilen yatışma biçimlerini akla getiriyor.

Bir diğer sanatçı Bashir Borlakov’un “Panorama” dizisi ise gerçeğin karmaşıklığının ortaya çıktığı anları vurgulayan fotoğraflardan oluşuyor. Borlakov da yine İnci Eviner gibi Batı sanatının tarihinin temalarını kendi kültürel mirası ile harmanlayarak kavramsal bir yaklaşımda bulunuyor. Sanatçı söz konusu dizisindeki uçsuz bucaksız doğa manzaralarında insanoğlunun içinde saklı kalmış vahşi ve mantık dışı halini açığa çıkarıyor.

25 Şubat 2007 tarihine kadar devam edecek sergide yukarıda adı geçen sanatçıların yanı sıra Haluk Akakçe, Fikret Atay, Osman Bozkurt, Banu Cennetoğlu, Hüseyin Çağlayan, Cevdet Erek, Esra Ersen, Hatice Güleryüz, Gülsün Karamustafa, Ömer Ali Kazma, Ahmet Öğüt-Osman Bingöl, Erkan Özgen ve Nasan Tur da yer almakta.